Το περίπτερο είναι άμεσα συνδεδεμένο με την καθημερινότητα των Ελλήνων από τότε που πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Είναι μια παγκόσμια πρωτοτυπία, ένα μοναδικά ελληνικό φαινόμενο που συνεχίζει να είναι επίκαιρο και κομβικό ακόμα και σήμερα, σχεδόν δύο αιώνες μετά.
Τα περίπτερα λειτουργούσαν πάντα ως ο καθρέφτης της ελληνικής κοινωνίας καθώς πέρα από σημεία κατανάλωσης είναι και σημεία συνάντησης, με τον κόσμο να συγκεντρώνεται γύρω τους για ενημέρωση, συζήτηση και επικοινωνία.
Ξεκίνησαν ως μικρά ευκαιριακά καπνοπωλεία που δημιουργήθηκαν αμέσως μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους, αρχικά στο Ναύπλιο και λίγο αργότερα και στην Αθήνα, και εξελίχθηκαν μετά τη δεκαετία του 1860 στα οργανωμένα μικροσκοπικά μαγαζιά που γνωρίζουμε σήμερα.
Το περίπτερο δίνει το παρών στις διάφορες εκφάνσεις της καθημερινότητας των μικρών αλλά και των μεγάλων πόλεων σε ολόκληρη την Ελλάδα, λειτουργώντας ανεξάρτητα και πουλώντας μια πληθώρα προϊόντων όπως εφημερίδες και περιοδικά, καπνικά, γλυκά και παγωτά, ακόμα και σουβενίρ.
Τα περίπτερα λειτουργούσαν πάντα ως ο καθρέφτης της ελληνικής κοινωνίας καθώς πέρα από σημεία κατανάλωσης είναι και σημεία συνάντησης, με τον κόσμο να συγκεντρώνεται γύρω τους για ενημέρωση, συζήτηση και επικοινωνία. Το συλλεκτικό φωτογραφικό λεύκωμα του Θανάση Κάππου «Η Ιστορία του Ελληνικού Περιπτέρου» (εκδ. Αλήθεια) συνοψίζει την συναρπαστική ιστορία του ελληνικού περιπτέρου μέσα στα χρόνια, με πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό και επανεκδίδεται με αφορμή τα 115 χρόνια από την ίδρυση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.