Ικανοποιημένη η Ελλάδα με τη συμφωνία Ερντογάν για Φινλανδία – Σουηδία

Την ικανοποίηση της εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν τα ακόλουθα σχετικά με την εν λόγω συμφωνία: Δεν κράτησε μεγάλο χρονικό διάστημα η ιδιότυπη διαπραγμάτευση του κ. Ερντογάν για το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας.
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε δεν επηρεάζει την ελληνική πλευρά ούτε τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.
Επιπλέον η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ενισχύει τον ευρωπαϊκό χώρο της Συμμαχίας και ενισχύει τη θέση της Ελλάδας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επιβεβαίωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με την Τουρκία ώστε να ενταχθούν η Σουηδία και η Φινλανδία στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Οι χώρες του ΝΑΤΟ ήταν ανέκαθεν σε θέση να βρίσκουν «κοινό έδαφος» και να επιλύουν τις διαφορές τους, τόνισε ο Στόλτενμπεργκ. Μετά τη συμφωνία αυτή, το ΝΑΤΟ «θα προσκαλέσει» τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν, πρόσθεσε.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έχουμε συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία και η Σουηδία», είπε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, η Άγκυρα, το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη υπέγραψαν ένα μνημόνιο που καλύπτει τις ανησυχίες που εξέφραζε η Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών όπλων και του αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Η τουρκική προεδρία στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι τρεις χώρες συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στην αμυντική βιομηχανία και να άρουν τυχόν περιορισμούς. Θα συγκροτήσουν επίσης έναν μηχανισμό διαμοιρασμού πληροφοριών για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία. Η Τουρκία εξασφάλισε «την πλήρη συνεργασία» της Φινλανδίας και της Σουηδίας κατά του PKK και των συμμάχων του, καθώς και τη δέσμευση ότι θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την έκδοση εκείνων που κατηγορούνται για τρομοκρατικές ενέργειες.

Νωρίτερα χθες (28/6), ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε συνάντηση στην πρωτεύουσα της Ισπανίας με τον πρόεδρο της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο, την πρωθυπουργό της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον και τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε μια προσπάθεια να αρθούν τα εμπόδια που έχει θέσει -επικαλούμενη ανησυχίες αναφορικά με την τουρκική ασφάλεια- η Άγκυρα στην προοπτική ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Η άρση των τουρκικών αντιρρήσεων δίνει «ισχυρή ώθηση» στην ενότητα της Δύσης, δηλώνει η Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έπαιξε παρασκηνιακό ρόλο στις διαπραγματεύσεις των σκανδιναβικών χωρών με την Τουρκία.

Η Τουρκία σταμάτησε να διαφωνεί για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εγκαίρως ενόψει της ετήσιας συνόδου κορυφής της συμμαχίας στη Μαδρίτη. Ο αξιωματούχος ζητώντας να μην κατονομαστεί, είπε σε δημοσιογράφους ότι ο Μπάιντεν μίλησε στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το ΝΑΤΟ νωρίτερα σήμερα κατόπιν αιτήματος των δύο χωρών.

Ο αξιωματούχος είπε ότι η συμφωνία θα επιτρέψει την επέκταση της συμμαχίας των 30 μελών και θα σηματοδοτήσει «μια σημαντική αλλαγή στη στάση για την ασφάλεια». Η Τουρκία δεν επέμεινε να συμπεριληφθούν στις διαπραγματεύσεις τα αιτήματά της για προηγμένα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη, πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Ο Μπάιντεν και ο Ερντογάν αναμένεται να συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής την Τετάρτη.

Ικανοποίηση Μπόρις Τζόνσον για την άρση του τουρκικού βέτο στην ένταξη στο ΝΑΤΟ Σουηδίας και Φινλανδίας
Η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η οποία κατέστη δυνατή με την άρση του τουρκικού βέτο, θα κάνει τη Συμμαχία «πιο ισχυρή και πιο ασφαλή», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Είναι «μια φανταστική είδηση την ώρα που αρχίζουμε την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ», έγραψε ο Μπόρις Τζόνσον στο Twitter. Και πρόσθεσε: «Η συμμετοχή της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα κάνει τη λαμπρή συμμαχία μας πιο ισχυρή και πιο ασφαλή».

 

 

 

About the Author

Σχετικά άρθρα