Στυτική Δυσλειτουργία (ΣΔ) είναι η αδυναμία επίτευξης και διατήρησης στύσης που να επαρκεί για μια ικανοποιητική σεξουαλική εμπειρία. Πολλοί άνδρες σε κάποιο σημείο της ζωής τους μπορεί να εμφανίσουν παρόμοια συμπτώματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία. Για να θεωρηθεί ότι κάποιος πάσχει από ΣΔ, θα πρέπει οι στυτικές δυσκολίες να είναι επαναλαμβανόμενες ή να παρατηρείται αξιοσημείωτη μεταβολή στην σκληρότητα των στύσεων.
Μπορεί ήδη να γνωρίζετε ότι η στυτική δυσλειτουργία σχετίζεται με διάφορους παράγοντες όπως η προχωρημένη ηλικία, το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, διάφορα φάρμακα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και η υπέρταση. Λιγότερο γνωστό όμως είναι ότι και γεγονότα της καθημερινής ζωής μπορούν να προκαλέσουν στυτικές δυσκολίες και να συνεισφέρουν στην εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας.
Αν και η καλή κυκλοφορία του αίματος και οι νευρολογική λειτουργία είναι απαραίτητα για μια καλή στύση, η ψυχική υγεία είναι επίσης εξαιρετικά σημαντική και έχουν υπάρξει εκατοντάδες επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν τον συσχετισμό μεταξύ ψυχολογικών διαταραχών και σεξουαλικής λειτουργίας. Όταν οι άνδρες αισθάνονται αγχωμένοι, πιεσμένοι ή θλιμμένοι μπορεί να επηρεαστεί η στύση τους και η εν γένει σεξουαλική τους υγεία.
Συνεπώς αν και δεν υπάρχει αποδεδειγμένη αιτιώδης σχέση μεταξύ στρεσογόνων γεγονότων και ΣΔ, αυτά τα συμβάντα μπορεί έμμεσα να επιδεινώσουν την ΣΔ ή να συνεισφέρουν στην εμφάνισή της.
Για παράδειγμα, η απώλεια της εργασίας σίγουρα μπορεί να προκαλέσει σημαντικό άγχος και να προσθέσει σημαντική πίεση στον άνδρα. Αν ο άνδρας ανησυχεί υπερβολικά για τις μελλοντικές εργασιακές του προοπτικές, θα είναι πολύ δυσκολότερο να παραμείνει συγκεντρωμένος και άνετος κατά την διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Αυτές οι ανησυχίες αν και φαίνονται άσχετες με το σεξ, επανέρχονται στο μυαλό του άνδρα κατά την σεξουαλική δραστηριότητα και επηρεάζουν αρνητικά την επίδοσή του και την ικανοποίησή του.
Με παρόμοιο τρόπο πυροδοτείται το στρες από την έλευση ενός νέου μωρού, την φροντίδα ενός ηλικιωμένου συγγενή, μια μετακόμιση, ένα νέο εργασιακό περιβάλλον, μια προαγωγή ή μια σημαντική απόφαση. Καθώς λοιπόν η σεξουαλική ζωή αλληλοεπιδρά με την καθημερινότητα κάθε ένα από αυτά τα συμβάντα μπορεί να επηρεάσει την σεξουαλική ευεξία.
Ακόμα πιο άμεση επίδραση στην σεξουαλική υγεία έχουν τα γεγονότα που σχετίζονται με τις διαπροσωπικές σχέσεις. Η έρευνα έχει δείξει ότι περίοδοι έντασης ή σύγκρουσης με τον/την σύντροφο μπορούν να έχουν αρνητική επίδραση στην σεξουαλική ζωή του ζευγαριού. Κατά συνέπεια, γεγονότα που αποξενώνουν τους συντρόφους έχουν άμεση επίπτωση και στην σεξουαλική υγεία.
Άλλοι στρεσογόνοι παράγοντες στην σχέση όπως η τα προβλήματα γονιμότητας μπορούν επίσης να προκαλέσουν άγχος και στυτική δυσλειτουργία. Επίσης όταν υπάρχει κάποιο σημαντικό πρόβλημα υγείας, ο φόβος και η ανησυχία που το συνοδεύουν συχνά επηρεάζουν την σεξουαλική ζωή του ζευγαριού. Τέλος ένας δύσκολος χωρισμός ή η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου επίσης επηρεάζουν σημαντικά τις σεξουαλικές επιδόσεις.
Δυστυχώς και οι αρνητικές σεξουαλικές εμπειρίες μπορεί να μειώσουν την αυτοπεποίθηση και να συνεισφέρουν στην εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας. Από βιολογικής άποψης, το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, ή αλλιώς το νευρικό σύστημα που βοηθά το σώμα να χαλαρώσει, βοηθά στην επίτευξη στύσης. Από την άλλη πλευρά το συμπαθητικό νευρικό σύστημα ενεργοποιεί την ανταπόκριση «πάλης ή φυγής» (fight or flight) και εμποδίζει την στύση. Είναι λοιπόν σημαντικό ο άνδρας να είναι ήρεμος και να προσπαθήσει να περιορίσει τους αγχωτικούς παράγοντες ώστε να έχει μια καλή στυτική λειτουργία.
Στην παρούσα φάση δεν είναι δυνατό να καταλήξουμε κατηγορηματικά ότι τα αγχωτικά περιστατικά μπορούν να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία ή κάποια άλλη σεξουαλική διαταραχή. Παρόλα αυτά πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οποιοδήποτε γεγονός οδηγεί σε σημαντικό άγχος και αβεβαιότητα επηρεάζει προφανώς όλες τις εκφάνσεις της ζωής του ατόμου. Αν αντιμετωπίζετε κάποια διαταραχή όπως η στυτική δυσλειτουργία ή οποία θα μπορούσε να σχετίζεται με ψυχολογικούς παράγοντες, μην διστάσετε να απευθυνθείτε στον ανδρολόγο σας.