Οι σχέσεις δεν ήταν ποτέ απλές και πόσο μάλλον στη σημερινή σύγχρονη εποχή. Η πρόοδος της τεχνολογίας έχει κάνει την ανθρώπινη αλληλεπίδραση ευκολότερη και άμεση. Σε προηγούμενο άρθρο αναλύσαμε τι γίνεται όταν ο άλλος σε αφήνει στο περιβόητο «διαβάστηκε». Τι συμβαίνει όμως με το λεγόμενο ghosting, που έχει επίσης κάνει την εμφάνισή του;

Για όσους από εσάς έχετε την τύχη να μην είστε εξοικειωμένοι με τον όρο ghosting, περιγράφει την πράξη της απότομης και φαινομενικά χωρίς λόγο διακοπής κάθε επικοινωνίας μέσα σε μια εκκολαπτόμενη ρομαντική σχέση.
Το άτομο αυτό εξαφανίζεται, αγνοώντας τα μηνύματα του άλλου ατόμου, τις κλήσεις και σταματώντας κάθε επαφή.
Η νέα στρατηγική χωρισμού
Έχει αναδειχθεί ως μια σχετικά νέα στρατηγική χωρισμού στις σύγχρονες σχέσεις. Ο όρος χρησιμοποιείται γενικά σε μια ρομαντική σχέση, αλλά μπορεί τεχνικά να αναφέρεται σε οποιοδήποτε σενάριο όπου η επαφή διακόπτεται απροσδόκητα, συμπεριλαμβανομένων των φιλιών και των οικογενειακών σχέσεων.
Είναι εξαιρετικά μπερδεμένο όταν κάποιος για τον οποίο είχατε αρχίσει να σας ενδιαφέρει εξαφανίζεται ξαφνικά χωρίς καμία εξήγηση ή κάποιο σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Είναι ένας εύκολος, μη συγκρουσιακός τρόπος για να βγει από μια σχέση ή μια κατάσταση στην οποία δεν θέλει να βρίσκεται. Βασικά είναι η αποφυγή στα καλύτερά της.

Το ghosting είναι συχνά προφανές, αλλά μπορεί επίσης να είναι μια σταδιακή διαδικασία. Θεωρείται ως ένας ανώριμος ή παθητικό-επιθετικός τρόπος για να τερματίσετε μια σχέση. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να είναι μια μορφή συναισθηματικής κακοποίησης.
Σύμφωνα με ψυχολόγους, υπάρχουν μυριάδες λόγοι για αυτή την ψυχρή χειρονομία. Μερικοί ψυχολόγοι πιστεύουν ότι το ghosting είναι μια μορφή συναισθηματικής σκληρότητας και βαθαίνει τα συναισθήματα εγκατάλειψης. Εάν βλέπετε κάποιον και δεν λειτουργεί για οποιονδήποτε λόγο, είναι καλύτερο να χωρίσετε μαζί του με τον σωστό τρόπο, ακόμα κι αν αυτό είναι μια δύσκολη συζήτηση.
Γιατί ένα άτομο να κάνει ghosting;
Το άτομο που κάνει το ghosting συχνά θέλει να αποφύγει την αντιπαράθεση ή την αντιμετώπιση των συναισθημάτων του άλλου και έτσι απλά σταματά κάθε επικοινωνία. Επίσης, είναι εγγενώς διφορούμενο επειδή υπάρχει έλλειψη εξήγησης για το γιατί έληξε η σχέση.
Για το άτομο που έχει υποστεί ghosting, μπορεί να οδηγηθεί σε σημαντικά συναισθήματα απόρριψης, ενοχής, θλίψης και ντροπής. Γι’ αυτό και το ghosting μπορεί να έχει πραγματικό ψυχολογικό αντίκτυπο στο άτομο που το υφίσταται.

Είναι μια σκληρή μορφή απόρριψης που πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν όταν συμβαίνει. Δεν δίνεται καμία εξήγηση, λόγος ή κατανόηση του γιατί η επικοινωνία σταμάτησε.
Η ουσία είναι ότι το ghosting είναι είτε ένας παθητικός επιθετικός τρόπος για να τερματιστεί μια σχέση, είτε είναι η «εύκολη διέξοδος». Επιπλέον, δεν λαμβάνει υπόψη τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει τους ανθρώπους.
Το ghosting έχει γίνει πιο συνηθισμένο στην ψηφιακή εποχή. Αλλά επειδή κάτι είναι εύκολο, δεν σημαίνει ότι είναι πάντα η ιδανική διαδρομή.
Δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί η απλή αλήθεια του θέματος. Το ghosting πονάει. Και για πολλούς ανθρώπους, το ghosting είναι πιο οδυνηρό από έναν κανονικό χωρισμό. Από την άλλη, όταν συμβαίνει προσεκτικά, με καλοσύνη, σεβασμό και ειλικρίνεια, μπορεί να είναι ένας υγιής τρόπος αυτοπροστασίας και να απομάκρυνσης του εαυτού σας από μια δυνητικά άσχημη κατάσταση.
«Είναι στη φύση μας να καταστρέφουμε αυτό που δεν μπορούμε να αποκτήσουμε, να απορρίπτουμε αυτό που δεν καταλαβαίνουμε και να κακολογούμε αυτό που φθονούμε.» ~ Honoré de Balzac