Χιώτικα μελομακάρονα με μανταρίνι και μαστίχα: Μια υπέροχη συνταγή από την Εύη Κατσιώνη

Η Εύη Κατσιώνη μοιράζεται μαζί μας μια ακόμα υπέροχη συνταγή της με αέρα Χίου! Το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων στην πιο γευστική του έκδοση… Χιώτικα μελομακάρονα με μανταρίνι και μαστίχα!

Υλικά για τα Χιώτικα μελομακάρονα:

1φλ ηλιέλαιο
1φλ φυτικό βούτυρο λιωμένο
4φλ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2φλ σιμιγδάλι ψιλό
50γρ άχνη
1 1/2 baking powder
3/4 φλ χυμό μανταρίνι
1/4 φλ κονιάκ
3-4 μανταρίνια Χίου ξύσμα
2-3κγ κανέλα σκόνη
1κγ γαρίφαλο σκόνη
1/2κγ μοσχοκάρυδο
3γρ μαστίχα Χίου

Για τη γέμιση:

Καρύδια χοντροκομμένα

Για το σιρόπι:

500γρ νερό
700γρ ζάχαρη
2 μανταρίνια κομμένα στη μέση
2 ξύλα κανέλα
100γρ μέλι

Για την επικάλυψη:

Καρύδι τριμμένο με κανέλα και λίγη μαστίχα
Κουβερτούρα λιωμένη

Εκτέλεση συνταγής για τα χιώτικα μελομακάρονα:

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το μέλι να βράσει για 5′, αφού το βγάλουμε από την φωτιά προσθέτουμε το μέλι και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σε ένα μπολ βάζουμε τα 2 φλιτζάνια σιμιγδάλι και τα 3 φλιτζάνια αλεύρι (το 4 το κρατάμε στην άκρη γιατί μπορεί να μην χρειαστεί όλη η ποσότητα) και το baking.
Την μαστίχα την κάνουμε εύκολα σκόνη όταν την βάλουμε στο γουδί με λίγη ζάχαρη.
Σε άλλο μπολ βάζουμε το ηλιέλαιο και το λιωμένο βούτυρο (όχι ζεστό). Προσθέτουμε την ζάχαρη, το ξύσμα, την μαστίχα, τα μπαχαρικά, το χυμό, το κονιάκ.
Τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Ρίχνουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι ανακατεύουμε ίσα να ενωθούν τα υλικά. Ελέγχουμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε παραπάνω αλεύρι.

Όσο πιο αφράτη και εύπλαστη είναι η ζύμη τόσο πιο τραγανά θα γίνουν τα μελομακάρονα.

Κάνουμε μελομακάρονα των 20γρ και θα βγουν περίπου 85-90τεμ.

Αν θέλουμε τα γεμίζουμε με καρύδι. Τα ψήνουμε σε ταψί με λαδόκολλα με λίγη απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν. Φούρνος 170 κελσίου για 25-30′ (πάντα ανάλογα με το φούρνο).
Αν τα θέλουμε να είναι πολύ μελωμένα τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο. Εγώ τα προτιμώ τραγανά και τα ρίχνω στο σιρόπι όταν κρυώσουν.

1 τρόπος:

Μόλις τα βγάλουμε από το σιρόπι βάζουμε σε πιατέλα πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι και λίγο ξύσμα μανταρίνι και συνεχίζουμε έτσι τις στρώσεις.

2 τρόπος:

Λιώνουμε κουβερτούρα βουτάμε μέσα τα μελομακάρονα διαγώνια και τα ακουμπάμε σε λαδόκολλα και ρίχνουμε λίγο καρύδι στην σοκολάτα πριν παγώσει.

Tips:

Επειδή μπαχαρικά από μαγαζί σε μαγαζί διαφέρουν δοκιμάστε το μίγμα πριν βάλετε το αλεύρι πρέπει να είναι πάρα πολύ έντονες οι μυρωδιές αλλιώς προσθέστε ανάλογα τι προτιμάτε. Μόνο προσοχή στην μαστίχα γιατί η παραπάνω ποσότητα πικρίζει.
Όταν φτιάξετε το μίγμα, πρέπει να το φτιάξετε αμέσως γιατί όσο μένει σκληραίνει και υπάρχει περίπτωση να χωριστεί το λάδι από την ζύμη.
Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!!!

Για περισσότερες συνταγές στο:

YouTube / Instagram Cooking Stories

& Instagram: o_cafenes_tou_giorgi

About the Author

Σχετικά άρθρα