Στην προσπάθεια μέσω της άσκησης για να χάσουμε βάρος και λίπος υπάρχει η αερόβια προπόνηση και η προπόνηση με βάρη. Αρκετοί επιλέγουν μόνο το ένα είδος γυμναστικής. Ποιο όμως μας βοηθάει περισσότερο να πετύχουμε την πολυπόθητη απώλεια λίπους; Τα βάρη ή το αερόβιο;
Όποιο είδος άσκησης και να κάνετε, εάν δεν βρίσκεστε σε “αρνητικό θερμιδικό ισοζύγιο” ή αλλιώς “θερμιδικό έλλειμμα”, δεν θα επιτευχθεί ο στόχος της απώλειας λίπους.
Οι θερμίδες συντήρησης κάτω από το επίπεδο των οποίων μπορείτε να πετύχετε απώλεια βάρους ή λίπους, είναι εκείνες που χρειαζόμαστε καθημερινά για να διατηρήσουμε το βάρος μας, οι οποίες και αλλάζουν ανάλογα με το πόσο κινούμαστε μέσα στην ημέρα, το ορμονικό μας προφίλ και άλλους παράγοντες.
Ένας διαιτολόγος-διατροφολόγος είναι ο αρμόδιος που με βάση τις δικές σας διατροφικές ανάγκες και την ατομικότητά σας, αναλαμβάνει τον έλεγχο της ποσότητας θερμίδων που τρώτε έτσι ώστε να πετύχετε το θερμιδικό έλλειμμα στη διατροφή σας.
Για τον λόγο αυτό, η MyNUTRI μπορεί να σε βοηθήσει στην απώλεια βάρους με θρεπτικά συστατικά και υγιενές επιλογές, εύκολα και γρήγορα στο σπίτι σου!
Η προπόνηση με βάρη είναι ο μόνος τρόπος αύξησης ή διατήρησης της μυϊκής μας μάζας! Ο διαχωρισμός των όρων “απώλεια βάρους” και “απώλεια λίπους” βασίζεται ακριβώς στον τύπο προπόνησης που θα επιλέξουμε.
Και αυτό γιατί εάν εκτελούμε μια υποθερμιδική δίαιτα χωρίς να κάνουμε προπόνηση αντιστάσεων, το βάρος που θα χαθεί δεν μας λέει κανείς ότι θα είναι λίπος και όχι μύες, ή μια ωραιότατη μίξη.
Και εάν υπάρξει απώλεια μυϊκής μάζας, το μόνο σίγουρο είναι ότι το αποτέλεσμα που θα έχουμε στο σώμα μας δεν θα είναι αυτό που θα μπορούσαμε υπό τη συνθήκη της ένταξης προπονήσεων με αντίσταση, αφού είναι αρκετά πιθανό ότι πλέον θα έχουμε “κρεμάσει” και όχι… “σφίξει”.
Η απάντηση στο τελικό ερώτημα λοιπόν, δεν είναι άλλη από την προπόνηση με βάρη.
Φυσικά και η αερόβια άσκηση πρέπει να έχει θέση σε ένα ευρύτερο πλάνο της δραστήριας ζωής μας, αλλά όχι με στόχο να πετύχουμε απώλεια λίπους, αλλά για όλα τα υπόλοιπα οφέλη που έχει για την υγεία μας, γιατί άλλωστε χωρίς την ύπαρξη σημαντικής αντίστασης έναντι του μυϊκού μας συστήματος αλλά και της υψηλής πρόσληψης πρωτεϊνών, ενδέχεται να “κάψουμε” και μύες.
*Είναι δεδομένο ότι ανάλογα με τον εκάστοτε ασκούμενο, και αναλύοντας τις ανάγκες του, πρέπει να προγραμματίζεται και η ανάλογη προπόνηση / είδος προπόνησης. Κοινώς, εάν έχουμε άνθρωπο στο 3ο στάδιο παχυσαρκίας, το 1ο μέλημα (πέραν φυσικά της υποθερμιδικής δίαιτας) είναι η έναρξη γενικότερης δραστηριότητας μέσα στην ημέρα.
Εν κατακλείδι, ο κάθε τύπος προπόνησης έχει τη θέση του στη ζωή μας. Αξιοποιούμε αυτή τη θέση με όσο το δυνατό καλύτερο τρόπο, έχοντας εμπιστοσύνη στον γυμναστή μας παράλληλα με υπομονή και συνέπεια.