Με αινιγματικό κοινωνικό σχολιασμό, έξυπνο χιούμορ, πηγαία ειρωνεία και επίκεντρο την μαύρη εμπειρία στην σύγχρονη Αμερική αλλά και την κουλτούρα του hip hop, ο Donald Glover, ή Childish Gambino όπως είναι το μουσικό του ψευδώνυμο, έχει βάλει την δική του προσωπική σφραγίδα στην σημερινή αμερικανική τηλεοπτική κωμωδία και την ευρύτερη καλλιτεχνική έκφραση της μαύρης κουλτούρας της εποχής.
Στο “Atlanta” ο Glover ακολουθεί τους δικούς του κανόνες, αναμετράται με τις έννοιες της ταυτότητας και της κοινότητας, είναι όσο κυνικός, ελεύθερος κι ευαίσθητος επιθυμεί, αποσταθεροποιείται και περιπαίζει τον εαυτό και το έργο του, δημιουργεί ξεκάθαρα κάτι μοναδικό.
Η ιστορία, ή καλύτερα η περιπλάνηση, της σειράς ξεκινάει με τα ξαδέρφια Earn (Donald Glover) και Alfred (Brian Tyree Henry) και την προσπάθειά τους να τα καταφέρουν στην μουσική βιομηχανία. Ο Alfred είναι ο διάσημος ράπερ Paper Boi, ο Earn θέλει να γίνει ο μάνατζέρ του, ενώ βασικοί πρωταγωνιστές είναι επίσης ο κολλητός του Alfred Darius (LaKeith Stanfield) αλλά και η πρώην σύντροφος του Earn Van (Zazie Beetz).
Μετά την περιοδεία τους στην Ευρώπη, σε μια τρίτη σεζόν που αφέθηκε ακόμα περισσότερο σε στυλ και περιεχόμενο, περιλάμβανε cameos των Liam Neeson και Alexander Skarsgård και δίχασε το κοινό με μερικές επιλογές της, το “Atlanta” επιστρέφει μαζί με τους ήρωές του στην ομώνυμη πατρίδα. Ο τέταρτος κύκλος ξεκινά με τον Darius να προσπαθεί να επιστρέψει μια φριτέζα αέρος σε μια φρενήρη συνθήκη κατάρρευσης τιμών, τον Paper Boi να παρευρίσκεται στην μυστηριώδη κηδεία του μουσικού του ειδώλου και ράπερ “Blue Blood”, τον Earn και την Van παγιδευμένους σε ένα πολυκατάστημα- χρονική λούπα γεμάτο πρώην συντρόφους.
Στα 3 πρώτα επεισόδια, τα πράγματα έχουν αλλάξει αρκετά για τους χαρακτήρες, αλλά αυτές οι αλλαγές έχουν φέρει νέους προβληματισμούς. Ή έχουν απλά ανακινήσει παλαιότερους. Ο Alfred διερωτάται ξανά γύρω από την φήμη και διασημότητά του και το τι ακριβώς να κάνει με αυτή. Μπορεί να την διατηρήσει με τα νέα δεδομένα; Αν αυτός ήταν ο στόχος ζωής του, τι μένει τελικά μετά την επίτευξή του;
Ο Earn, από την άλλη, έχει λύσει πλέον το βασικό του πρόβλημα, αυτό του βιοπορισμού, και με την δουλειά του μάνατζερ να του εξασφαλίζει περισσότερα απ’ όσα χρειάζεται, μπορεί πλέον να στραφεί στα προβλήματα μέσα του. Ποιος υπήρξε, ποιος είναι στο σήμερα, πόσο και πώς έχει αλλάξει αυτά τα χρόνια; Τι απομένει όταν σταματάς να προσπαθείς να αποδείξεις τον εαυτό σου στους γύρω σου;
Η τέταρτη σεζόν του “Atlanta” συνεχίζει να απασχολείται με θεματικές γύρω από την ύπαρξη και εμπειρία των μαύρων Αμερικανών, να μπλέκει το βάρος του πραγματικού με μια κωμική παράνοια και αφρο-σουρεαλιστικές προεκτάσεις, να σχολιάζει με την δική της ευφυή, αλλόκοτη δημιουργικότητα τον σύγχρονο κόσμο. Επιπλέον όμως, έρχεται να απαντήσει σε ερωτήματα που πριν δεν υπήρχε ο χρόνος και η πολυτέλεια να απαντηθούν. Τι χρειάζονται οι πρωταγωνιστές για το μέλλον τους; Και κυριότερα, τι ακριβώς θέλουν;
Τα πρώτα επεισόδια αυτού του κύκλου μπορεί να μην είναι τα πιο εντυπωσιακά, αλλά εισάγουν νέες πτυχές και τολμούν να αναμετρηθούν με τις ενδοσκοπικές τάσεις της σειράς σε μεγαλύτερα βάθη. Άλλωστε, ο ανθολογικός της χαρακτήρας, παρότι εδώ μέχρι στιγμής περισσότερο συνεκτικός, συνεχίζει να μας χαρίζει εκείνο το ακατανίκητο αίσθημα της γνήσιας περιέργειας, του να μην ξέρεις τι στην ευχή θα παρακολουθήσεις στο επόμενο επεισόδιο. Κι αυτό είναι ένα από τα πολλά στοιχήματα που συνεχίζει να κερδίζει μια σειρά που αγκαλιάζει το τίποτα μέσα και γύρω της και το μετατρέπει δεξιοτεχνικά σε μια αυθεντικά παράξενη και απροσδόκητα εντυπωσιακή διαδρομή.
Περιμένουμε απλά να δούμε τι επιφυλάσσει το τέλος της.
H σειρά κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα Τετάρτη 14/12 στο FOX, το οποίο είναι διαθέσιμο μέσω Cosmote TV, Nova, Vodafone TV, Wind Vision. Τα επεισόδια θα προβάλονται κάθε Τετάρτη.