Την παραμονή της Εύας Καϊλή στις φυλακές του Χάρεμ αποφάσισε το Δικαστικό Συμβούλιο των Βρυξελλών, έπειτα από την απολογία της Ελληνίδας ευρωβουλευτή το πρωί της Πέμπτης.
Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δεν έπεισε την Εισαγγελία με τα λεγόμενα της και για αυτό θα προφυλακιστεί εκ νέου για έναν μήνα (έως τις 22 Ιανουαρίου), με τις έρευνες για την ανάμειξή της στο σκάνδαλο που έγινε γνωστό ως «Qatargate» να συνεχίζονται.
Η επίσημη ανακοίνωση του Συμβουλίου αναφέρει πως η Ελληνίδα ευρωβουλευτής έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση μέσα στις επόμενες 24 ώρες και εφόσον το πράξει, τότε θα βρεθεί ενώπιον του δικαστηρίου μέσα στις επόμενες 15 μέρες. Παρ’ όλα αυτά, στις πρώτες του δηλώσεις έπειτα από τη δημοσιοποίηση της απόφασης, ένας εκ των δικηγόρων της κας Καϊλή ανακοίνωσε πως δεν σκοπεύουν να υποβάλλουν ένσταση.
Τι δήλωσε στη «Ζούγκλα» ο συνήγορός της
Για να έχουμε πληρέστερη εικόνα για την υπόθεση, η «Ζούγκλα» επικοινώνησε το βράδυ της Πέμπτης με τον Μιχάλη Δημητρακόπουλο, συνήγορο της ευρωβουλευτή, ο οποίος δήλωσε τα εξής: «Διαβάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου των Βρυξελλών, δεν βλέπουμε ούτε ένα πραγματικό περιστατικό, ούτε μία απόδειξη που να δικαιολογεί ότι είναι ύποπτη φυγής και ύποπτη καταστροφής των αποδείξεων η κυρία Καϊλή , άντ΄αυτού άκουσα τον εισαγγελέα στην αγόρευση του να λέει ότι υπάρχει κίνδυνος να έρθουν πράκτορες Καταριανοί για να αρπάξουν και φυγαδεύσουν την κ. Καϊλή. Τέτοια αστεία επιχειρήματα με βάζουν σε σκέψεις δυσάρεστες, ότι μάλλον η απόφαση είχε κριτήρια πολιτικά και όχι νομικά.»
Η απολογία της Εύας Καϊλή το πρωί της Πέμπτης, ενώπιον του Προδικαστικού Συμβουλίου, διήρκησε περίπου 1,5 ώρα. Ο ελληνικής καταγωγής δικηγόρος της, Αντρέ Ριζόπουλος, είχε ζητήσει η κυρία Καϊλή να αφεθεί ελεύθερη με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, προσθέτοντας ότι η ίδια συνεργάζεται ενεργά με τις Αρχές και απορρίπτει κάθε κατηγορία για διαφθορά σε ό,τι την αφορά. Από την πλευρά του, ο έτερος δικηγόρος της κας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, δήλωσε ότι η πελάτισσά του είναι αθώα. Ωστόσο, η εισαγγελία απέρριψε τα αιτήματα.
Η Καϊλή θεωρείται ένα από τα βασικά πρόσωπα της υπόθεσης και οι Αρχές διερευνούν τις σχέσεις της ίδιας, αλλά και μελών της οικογένειάς της, με το Κατάρ. Πέρα από την Ελληνίδα, ύποπτα θεωρούνται και άλλα υψηλόβαθμα μέλη του ευρωπαϊκού Σώματος και όλοι τους αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
Η επίσημη ανακοίνωση του προδικαστικού συμβουλίου των Βρυξελλών, μεταφρασμένη στα ελληνικά:
«Στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας έρευνας της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας και της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας σχετικά με εικαζόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ένα άτομο εμφανίστηκε σήμερα το απόγευμα ενώπιον των προδικαστικών τμημάτων του Πρωτοδικείου των Βρυξελλών.
Με την απόφασή του σήμερα το πρωί, το συμβούλιο παρέτεινε την προφυλάκιση της Ε.Κ. κατά έναν μήνα.
Εάν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης αυτής εντός 24 ωρών, θα εμφανιστεί ενώπιον του τμήματος κατηγορίας του Εφετείου των Βρυξελλών εντός 15 ημερών.
Προς το συμφέρον της έρευνας, δεν θα δοθούν περαιτέρω πληροφορίες προς το παρόν. Ο Τύπος θα ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση αυτή μέσω δελτίων Τύπου».
Το έγγραφο, όπως δημοσιεύτηκε στα αγγλικά:
πηγή: zougla.gr