Το βιβλίο «Ομάδα Ελέγχου» είναι ένα καλογραμμένο βιβλίο που δίνει έμφαση στη σταδιακή γνωριμία με τους πρωταγωνιστές αναλόγως των καταστάσεων. Όπου απαιτείται ο συγγραφέας μας προσφέρει την κατάλληλη πληροφορία για να δομήσει την εξέλιξη σε γερές βάσεις που δεν αφήνουν τον αναγνώστη με ερωτηματικά. Η αλήθεια πασπαλίζεται σαν μικρές τρούφες αλήθειας , αγωνίας και αποκάλυψης ανά κεφάλαιο του βιβλίου, η απόλαυση δοσμένη σε 213 σελίδες. Το ένα πλάνο διαδέχεται το άλλο με μια φυσική ροή και αγωνία που συμπληρώνει με μαεστρία ο απλό λόγος του συγγραφέα χωρίς χρονικές, ιδεοληπτικές ή λεξιλογικές παράνοιες – και παρανοήσεις – .
Οι χαρακτήρες ξεδιπλώνονται σιγά σιγά, εμμένοντας ο συγγραφέας στον εσωτερικό τους κόσμο, στις σκέψεις και στην νοηματοδότηση των γεγονότων παρά στην εξωτερική τους μορφή. Αυτό μας βοηθά να γνωρίσουμε γρήγορα τους πρωταγωνιστές του βιβλίου και να τους εντάξουμε στην σφαίρα των εξελίξεων χωρίς να δημιουργούνται παράνοιες για την θέση και την αξία τους σε όλο το μυθιστόρημα. Ο αναγνώστης δέχεται μάλιστα μια ολιστική εικόνα μέσω πολλαπλών και εναλλασσόμενων οπτικών για το νησί, τα πειράματα και τα γεγονότα. Στο τέλος του βιβλίου «Ομάδα Ελέγχου» δεν θα καταφέρεις να πάρεις θέση ή να αποκτήσεις αγαπημένο πρωταγωνιστή αλλά θα έχεις την αγωνία για την τύχη τους, θα τους έχεις δικαιολογήσει και θα έχεις αναρωτηθεί για της συμπεριφορές τους μέσα από δικές σου ιστορίες.
Η πλοκή του βιβλίου «Ομάδα Ελέγχου»
Η χρονική αφήγηση ξεκινά με τον σχεδιασμό και την προσπάθεια εφαρμογής του νέου πειράματος του Δρ. Άλμπερτ, παρά την αντίθετη άποψη και τις αμφιβολίες περί αντιδεολογικών πράξεων της στενής συνεργάτιδας του δόκτωρ , της Σιμόν. Ο Δρ. Άλμπερτ είναι ο διευθυντής του ερευνητικού κέντρου και φημισμένος πειραματικός ψυχολόγος. Μας απασχολεί αρκετά για την απρόβλεπτη συμπεριφορά του, τους χειρισμούς του, την φιλοδοξία του, την ανάγκη του να επιζητά την προσοχή αλλά και τη θέλησή του να βιώσει την αίγλη μέσω των πειραματικών και ερευνητικών ανακαλύψεων. Τάσεις που φαίνεται να τον οδηγούν να πράττει σαν μια αυθεντία που οριακά παραφρονεί και επισκιάζει τον πραγματικό σκοπό.
Το πείραμα του βιβλίου «Ομάδα Ελέγχου»
Παρότι ο Δρ. Άλμπερτ έχει και αυτός τις αμφιβολίες του για το πείραμα και γνώριζε πως θα ήταν ριψοκίνδυνο και ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να πάνε στραβά, επιμένει να βρεθεί στο βάθρο της επιστήμης και της αναγνώρισης μέσω αυτού. Πιο συγκεκριμένα το πείραμα που θα λάβει χώρα αφορά το πως οι άνθρωπο συμμορφώνονται στις κοινωνικές νόρμες, όχι μέσω εντολών ή παρακλήσεων αλλά μέσω της κοινωνικής πίεση που ασκείται στην συνείδηση και την κρίση του καθενός. Το ίδιο το πείραμα είναι ένα προμήνυμα για την αίσθηση που αφήνει το μυθιστόρημα στο αναγνώστη όταν το ολοκληρώσει. Βλέπει να αντανακλούν σε διάφορα σημεία της ιστορίας μικρές ψυχολογικές και κοινωνικές νόρμες συμπεριφοράς για τους πρωταγωνιστές.
Στο πρόσωπο του Δρ. Άλμπερτ οι σημαντικοί άλλοι του βιβλίο βλέπουν μια μορφή καταπίεσης, αυταρχισμού ή άλλων αρνητικών συναισθημάτων. Ο Τζίνο βλέπει τον αυταρχικό του πατέρα, η Σιμόν την αυθεντία του επιστημονικού χώρου που απορροφά την δική της λάμψη στο πεδίο της πειραματικής ψυχολογίας και η Κριστίν κάθε πρότυπο καταπίεσης και μείωσης της κοινωνικής και υπαρξιακής της υπόστασης, ένας λόγος να κάνει επανάσταση.
Οι εθελοντές – πρωταγωνιστές του βιβλίου «Ομάδα Ελέγχου»
Η άφιξη νέων εθελοντών πριν την απαρχή του πειράματος είναι η αφορμή να δημιουργηθεί αναστάτωση στο ερευνητικό κέντρο. Η άφιξη της Κριστίν , μιας νεαρής Φλαμανδής εθελόντριας με μεγάλο κοινωνικό έργο σε ΜΚΟ αναστατώνει τις διαδικασίες, τον δόκτωρ αλλά και την καρδιά του παλιότερου εθελοντή στο ερευνητικό κέντρο, του Τζίνο. Η Κριστίν, από τις πρώτες σελίδες, παίρνει την σκυτάλη από τον πρωταγωνιστή Δρ. Άλμπερτ και μας μεταφέρει με ομαλό τρόπο στο απομακρυσμένο αυτό νησί – το ερευνητικό κέντρο. Διαδοχικά και εναλλάξ μας περιγράφει τα πειράματα, τις «φυλές» του νησιού (εθελοντές, φροντιστές και ερευνητές) αλλά και μας εισάγει στο μυστήριο που υπάρχει σχετικά με τα πειράματα. Χωρίς να της επιτρέπεται να μιλήσει για αυτά καθώς έχει υπογράψει όρκο εχεμύθειας των εθελοντών μα, ο συγγραφέας του βιβλίου «Ομάδα Ελέγχου» Κ. Μαυρακάκης, μέσω της Κριστίν μας προσφέρει απλόχερα πληροφορίες σκέψεις με εικόνες και περιγραφές που εξάπτουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη.
Μέσα σε αυτό το αποκομμένο νησί και στην σταθερή και προβλέψιμη ροή του ερευνητικού κέντρου, δημιουργείται έρωτας ανάμεσα στην Κριστίν και στο Τζίνο. Ένας περιπετειώδης έρωτας που κάνει και τους δύο να δοθούν τόσο έντονα, να ανοιχτούν, να πληγωθούν και να ανακαλύψουν μερικά στοιχεία για τον εαυτό τους και το μέλλον τους. Ακόμα και εάν κάποιες άλλες δυνάμεις επηρεάζουν αυτόν τον έρωτα να πάρει τον δρόμο του, η ιστορία αυτών των δύων μας θυμίζει μια μικρογραφία των κοινωνικών επιρροών που δεχόμαστε καθημερινά για το πως θεωρούμε ότι δρούμε αυτόνομα ενώ στην πραγματικότητα είμαστε μέλος μιας μεγάλης κοινωνικής οριοθέτησης πράξεων και αποφάσεων. Με λίγα λόγια το νησί είναι ο σύγχρονος Δυτικός κόσμος δοσμένος από τα μάτια πολλών πρωταγωνιστών.
Οι κύριοι εθελοντές μας βιώνουν την πάλη ανάμεσα στην αίσθηση της αλλαγής και της συμμετοχής σε μια ομάδα με κοινό στόχο την συνεισφορά σε ένα αξιόλογο έργο και στη αίσθηση της απομάκρυνσης από το γνώριμο και συνηθισμένο. Μια αντικειμενικά δύσκολη προσπάθεια του σύγχρονου ανθρώπου να δει τον εαυτό του ως «εθελοντή» σε ένα λευκό φόντο ζωής, χωρίς επικοινωνία με τον έξω κόσμο ή με ψήγματα διασκέδασης. Ο άνθρωπος όμως ακόμα και εάν του αφαιρέσει τους τίτλους ή ό,τι άλλο σημαντικό είχε στην ζωή του, ακόμα και ηθελημένα, δεν θα πάψει να είναι άνθρωπος: να θέλει να νιώθει, να αισθάνεται ότι κάπου ανήκει να προσαρμόζεται, να έχει περιέργεια και να παλεύει. Ακόμα και εάν ο έρωτας του Τζίνο και της Κριστίν είναι μια σανίδα σωτηρίας για τον καθένα ξεχωριστά δεν μπορεί να παραληφθεί το γεγονός ότι προκύπτει από την ανάγκη να θυμάται κάποιος ότι είναι ζωντανός.
Σε αυτό το απομακρυσμένο νησί στον Ειρηνικό Ωκεανό του βιβλίου «Ομάδα Ελέγχου» τα πειράματα συμμόρφωσης και η κατάσταση απομόνωσης δεν επηρεάσει μόνο τους εθελοντές αλλά και το επιστημονικό προσωπικό, τον Άλμπερτ και την Σιμόν.
Ο συγγραφέας του βιβλίου «Ομάδα Ελέγχου»
Ο Κώστας Μαυρακάκης γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος ψυχολογίας, προσωποκεντρικής συμβουλευτικής και πολιτισμικών σπουδών. Εργάζεται ως σύμβουλος ψυχικής υγείας και συντονίζει ομάδες δημιουργικής γραφής και αυτογνωσίας. Το μυθιστόρημα Ομάδα ελέγχου είναι το τρίτο του βιβλίο. Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορούν επίσης η συλλογή διηγημάτων του Ο κόσμος με καλωσορίζει (2016) και το μυθιστόρημά του Μακριά από τον κόσμο (2019).