ΗΠΑ: Η Ρίτα Γουίλσον τραγουδά Κόκκοτα στη δεξίωση Μπάιντεν για την 25η Μαρτίου και κλέβει την παράσταση

Ο Τομ Χανκς και η Ρίτα Γουίλσον έκλεψαν την παράσταση στη δεξίωση που παρέθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για την αναγνώριση της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε με πολύ θερμά λόγια για τη χώρα μας και τη συνεισφορά της στη δημιουργία του αμερικανικού κράτους λόγω της έννοιας της δημοκρατίας.

Ο κ. Μπάιντεν αναφέρθηκε και στο παρατσούκλι «Μπαϊντενόπουλος» που του έχουν προσδώσει στην πολιτεία του Ντέλαγουερ αλλά και στον Ρόμπερτ Μενέντεζ, για τον οποίο είπε «νομίζω ότι είναι Έλληνας».

Η Ρίτα Γουίλσον κλέβει την παράσταση με το τραγούδι της

Αναμφίβολα, όμως, η στιγμή που ξεχώρισε ήταν όταν η Ρίτα Γουίλσον, η οποία έχει πολιτογραφηθεί Ελληνίδα μαζί με τον διάσημο σύζυγό της, τραγούδησε Σταμάτη Κόκκοτα και το τραγούδι «Μια παρένθεση και μόνο» με τους παριστάμενους να τη συνοδεύουν χτυπώντας ρυθμικά παλαμάκια.

Η Ρίτα Γουίλσον ερμήνευσε και άλλα τραγούδια στον Λευκό Οίκο.

Στη σκηνή ανέβηκε και ο Τομ Χανκς αφού ο Τζο Μπάιντεν αστειεύτηκε προς τη Ρίτα Γουίλσον ότι «το ταλέντο σου είναι απίστευτο. Και το μόνο που με ανησυχεί είναι το γούστο σου στους άνδρες». «Έχεις κάτι να πεις Τομ;» ρώτησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ τον διάσημο ηθοποιό που απάντησε «δεν είμαι Έλληνας αλλά είχα την λογική να παντρευτώ μία Ελληνίδα» προκαλώντας γέλια στο κοινό.

Οι αναφορές Μπάιντεν στην Ελλάδα

Στην ομιλία του ο Τζο Μπάιντεν σημείωσε ότι «ο κόσμος οφείλει μεγάλο χρέος στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της επαναστατικής ιδέας της δημοκρατίας — και ήταν επαναστατική εκείνη την εποχή — που συνεχίζει να αποδίδει για τους ανθρώπους μέχρι σήμερα».

Όπως είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ «πριν από χιλιάδες χρόνια, ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Σωκράτης είπε “Γνώρισε τον εαυτό σου. Μάθε τον εαυτό σου”. Λοιπόν για να γνωρίσουμε αληθινά την Αμερική, πρέπει να γνωρίζουμε την ιστορία και τις ελπίδες μας — πρέπει να γνωρίζουμε λίγα πράγματα για την Ελλάδα για να την κατανοήσουμε πραγματικά. Η Ελλάδα είναι συνυφασμένη στα ίδια τα θεμέλια της δημοκρατίας και του έθνους μας.

Το βλέπουμε σε όλη αυτή την πόλη, από τις στήλες του Καπιτωλίου έως τις φιγούρες που πλαισιώνουν το Ανώτατο Δικαστήριο, εμπνευσμένο από τη Θέμιδα την Ελληνίδα θεά του νόμου και της δικαιοσύνης. Και περισσότερο από αυτό, το νιώθουμε στην ψυχή του έθνους μας».

«Οι ΗΠΑ είναι το μόνο έθνος στον κόσμο που βασίζεται σε μια ιδέα. Μια ιδέα. Κάθε άλλο έθνος στον κόσμο βασίζεται στη γεωγραφία, την εθνικότητα ή τη θρησκεία. Αλλά βασιζόμαστε σε μια ιδέα — και δεν είναι υπερβολικό να το προτείνουμε — στην ιδέα ότι όλοι έχουμε δημιουργηθεί ίσοι.

Κανένα άλλο έθνος δεν βασίζεται σε μια ιδέα. Και ήταν ουσιαστικά ελληνική ιδέα από νωρίς. Πραγματικα το εννοω. Ήταν τα ελληνικά όλα αυτά τα χρόνια πριν που ενέπνευσαν τους διαμορφωτές να πιστέψουν σε αυτή τη ριζοσπαστική ιδέα και να οικοδομήσουν — να χτίσουν ένα έθνος γύρω από αυτήν» πρόσθεσε ο κ. Μπάιντεν.

Αναφερόμενος, δε, στην επανάσταση της 25ης Μαρτίου ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι «χρόνια μετά την αμερικανική ανεξαρτησία, αυτή είναι η ίδια ιδέα που οι γενναίοι Έλληνες πατριώτες πολέμησαν για τη δική τους ελευθερία επίσης, θέτοντας τις βάσεις για ένα μέλλον που θα έκανε και τα δύο έθνη περήφανα. Έτσι, σήμερα και κάθε μέρα, η ελληνική ανεξαρτησία είναι μια γιορτή τόσο για τους Αμερικανούς όσο και για τους Έλληνες. Μας δίνει την ευκαιρία να τιμήσουμε αυτήν την ιστορία που μας δένει με τις αξίες που μας ενώνουν: ελευθερία, ισότητα, αξιοπρέπεια και δημοκρατία».

Από την ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ δεν θα μπορούσε να λείψει και η αναφορά στο παρατσούκλι «Μπαϊντενόπουλος» που του έχουν προσδώσει οι ψηφοφόροι στο Ντέλαγουερ και στο οποίο είχε αναφερθεί στη συνάντηση που είχε πέρυσι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

H αναφορά στα Τέμπη

Ο πρόεδρπος των ΗΠΑ αναφέρθηκε και στην τραγωδία από τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη και «στις οικογένειες σε όλη την Ελλάδα — την Ελλάδα που θρηνούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Ήταν ένα τραγικό, τραγικό ατύχημα, και είναι στις προσευχές μας. Και η Τζιλ και εγώ, και ο αμερικανικός λαός, λυπηθήκαμε βαθιά από αυτή την τραγωδία».

«Και οι προσευχές μας συνεχίζουν να είναι με τον ελληνικό λαό, συμπεριλαμβανομένων όλων εκείνων που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα και εκείνων που αναρρώνουν από αυτά τα τραύματα. Και σήμερα το απόγευμα, τιμούμε τη βαθιά ιστορία των ενωμένων — τα έθνη μας, είμαστε — και τιμούμε τις ζωές που κόπηκαν απότομα τον περασμένο μήνα επίσης».

Ο «Έλληνας» Μενέντεζ

O Τζο Μπάιντεν μίλησε και για τη συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ τόσο στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο όσο και στον πόλεμο για την Ουκρανία.

«Δεν υπάρχει τίποτα αυτόματο στη δημοκρατία. Τίποτα αυτόματο. Και το είδαμε αυτό κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες πολέμησαν, και οι δύο, τις δυνάμεις του φασισμού. Το είδαμε στον Ψυχρό Πόλεμο, όταν ο λαός μας στάθηκε ως ένας για να επικρατήσει ενάντια στον κομμουνισμό. Και το βλέπουμε σήμερα καθώς τα έθνη μας ενώνονται για να υποστηρίξουν τον γενναίο λαό της Ουκρανίας καθώς αγωνίζονται για τις ίδιες αξίες που έκαναν οι Έλληνες και οι Αμερικανοί πατριώτες όλα αυτά τα χρόνια πριν: ελευθερία, αξιοπρέπεια — αξιοπρέπεια — αξιοπρέπεια, όχι μόνο ελευθερία — αξιοπρέπεια και της δημοκρατίας».

«Με απλά λόγια, ως σύμμαχοι και εταίροι και φίλοι, έχουμε αποδείξει ξανά ότι δεν είμαστε απλώς κληρονόμοι της δημοκρατίας, είμαστε οι πρωταθλητές της. Είμαστε οι πρωταθλητές της. Και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο θάρρος και τον χαρακτήρα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε, δε, ειδική αναφορά στον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, για τον οποίο είπε «νομίζω ότι είναι Έλληνας». Όπως συμπλήρωσε, δε, «υπάρχουν δύο πράγματα που πρέπει να ξέρετε για αυτόν. Ένα, είναι πιο έξυπνος από μένα. Και, δύο, είναι σκληρός. Χαίρομαι που σε βλέπω, φίλε. Ευχαριστώ που είστε εδώ».

Δείτε όλη την εκδήλωση στον Λευκό Οίκο

Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος που εκπροσώπησε την ελληνοαμερικανική κοινότητα στην επίσημη δεξίωση, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο ζήτησε τη στήριξη της Ουάσιγκτον για τα καίρια θέματα που αφορούν την πορεία του Ελληνισμού.

Η ετήσια δεξίωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας επέστρεψε στον Λευκό Οίκο με τη καθιερωμένη της μορφή έπειτα από τρία χρόνια απουσίας, καθώς το 2020 είχε αναβληθεί λόγω της έναρξης της πανδημίας. Το 2021 είχε διοργανωθεί μια ψηφιακή εκδήλωση, ενώ το 2022 είχε κριθεί σκόπιμο να μετατοπιστεί για τον Μάιο, με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιούσε τότε επίσημη επίσκεψη στην αμερικανική πρωτεύουσα.

About the Author

Σχετικά άρθρα