Όλοι έχουμε άγχος και μάλιστα από τη στιγμή που θα ανοίξει το μάτι μέχρι τη στιγμή που θα ξανακλείσει. Άγχος να είσαι στην ώρα σου στη δουλειά, να τα πας καλά στη συνέντευξη ή στις εξετάσεις, να δεις τι θα κάνεις με τη ζωή σου, να κάνεις αποταμίευση ή να καταφέρεις να πληρώσεις όλα τα έξοδα του μήνα, να προλάβεις το μάθημα γυμναστικής, να αποδείξεις τις ικανότητες σου σε ένα καινούργιο task που σου ανέθεσαν, να δώσεις το καλό παράδειγμα στο παιδί σου, να σου φουσκώσει το κέικ.
Κάθε άγχος, από το μεγαλύτερο μέχρι το πιο μικρό και -φαινομενικά- ασήμαντο, έχει επίδραση στην ψυχολογία, αλλά και στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού σου. Τώρα ποιο είναι το πρόβλημα όταν έχεις τόσο άγχος; Ότι μπορεί να μην έχεις καν το χρόνο να το αντιληφθείς και να κάνεις κάτι γι’ αυτό. Έτσι, όταν το σώμα σου καταλαβαίνει ότι αδιαφορείς, αρχίζει να κρούει τους κώδωνες του κινδύνου.
Αυτά είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι έχεις παραπάνω άγχος από το κανονικό
1. Έχεις ασυνήθιστα συχνούς πονοκεφάλους
Για την ακρίβεια είναι σαν να έχεις μόνιμα πονοκέφαλο, άλλοτε σε μικρότερο, άλλοτε σε μεγαλύτερο βαθμό. Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, ο πονοκέφαλος είναι το νο1 σύμπτωμα που δημιουργεί το άγχος, το οποίο μπορεί να πυροδοτείται ακόμα και από καθημερινά μικροπροβλήματα όπως το να έχει κίνηση στο δρόμο ή να τσακώθηκες με κάποιον στη δουλειά.
2. Δεν έχεις την παραμικρή όρεξη για σεξ
Άγχος και λίμπιντο είναι αντιστρόφως ανάλογα. Σε περιόδους που το πρώτο είναι στα ύψη, το δεύτερο κατεβαίνει στα τάρταρα.
3. Σε τρώει το δέρμα σου, που πάει να πει άγχος
Το δέρμα σου είναι ένα τίμιο μέτρο για να δεις σε τι επίπεδα βρίσκεται το άγχος σου. «Το στρες μπορεί να προκαλέσει από έντονη φαγούρα στο δέρμα (ακόμα κι αν δεν υπάρχουν ορατά σημάδια) μέχρι μικρά κόκκινα εξανθήματα που εκδηλώνονται κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς, στην πλάτη, στους ώμους και στο πρόσωπο», εξηγεί η Elizabeth Lombardo, ψυχοθεραπεύτρια με έδρα την Πενσυλβάνια. «Αυτό, πιθανότατα, συμβαίνει επειδή το άγχος επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα απελευθερώνοντας ισταμίνη η οποία προκαλεί και τις δερματικές αντιδράσεις».
4. Είσαι πιασμένη
Ορθή επανάληψη: Είσαι μόνιμα πιασμένη και κυρίως στην περιοχή του αυχένα. Θα μου πεις φταίνε και οι πολλές ώρες μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή, αλλά καλό είναι να έχεις κατά νου ότι το άγχος επηρεάζει το μυοσκελετικό σύστημα καταλήγοντας να κάνεις τους μυς σφιγμένους.
5. «Παίζει» το μάτι σου
Είναι ενοχλητικό, αποσυντονιστικό και μπορεί να κάνει τα νεύρα σου κρόσσια. Ο βλεφαροσπασμός, όπως είναι η ιατρική του ονομασία, οφείλεται σε έντονη κόπωση και στρες.
6. Τρως τα νύχια ή τις παρανυχίδες σου από το άγχος
Με τόσα πετσάκια και χαζοκομμένα νύχια είσαι η «χαρά» κάθε nail artist όταν πηγαίνεις για μανικιούρ. Το να πειράζεις τα άκρα σου είναι μια μορφή εκτόνωσης ή διαχείρισης του άγχους.
7. Οι επισκέψεις σου στον οδοντίατρο είναι πιο συχνές
Η υγεία των δοντιών εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τη στοματική υγιεινή, αλλά και το άγχος παίζει ρόλο, ειδικά αν σφίγγεις τα δόντια ή τα τρίζεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτές οι κινήσεις που συχνά γίνονται υποσυνείδητα ή εν αγνοία σου, διαβρώνουν το σμάλτο και αυτό σημαίνει ότι χρειάζεσαι πιο συχνά σφραγίσματα.
8. «Δεν κοιμάσαι τώρα πια τα βράδια»
Και όχι επειδή ξενυχτάς διασκεδάζοντας, αλλά επειδή δεν σε παίρνει ο ύπνος. Αυτές οι άτιμες ορμόνες του άγχους μπορεί να κάνουν το σώμα σου να εκκρίνει αδρεναλίνη την ώρα που εσύ προσπαθείς να κοιμηθείς με αποτέλεσμα είτε να δυσκολεύεσαι να σε πάρει ο ύπνος είτε να ξυπνάς κατά τη διάρκεια του.
Την επόμενη φορά που θα νιώσεις το άγχος να σε κυριεύει, κάνε το εξής:
Τοποθέτησε το χέρι σου πάνω από τον αφαλό σου. Καθώς εισπνέεις γέμισε με αέρα το στομάχι σου και καθώς εκπνέεις άδειασε. Πάρε 5 έως 10 αναπνοές. Το χέρι σου θα σε βοηθά να καταλαβαίνεις ότι κάνεις σωστά αυτόν τον τύπο αναπνοής.