Κορωνοϊός: Παρέμβαση Μητσοτάκη – Προ των πυλών νέα μέτρα – Τι εισηγήθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας

Τον κατάλογο με τις προσαρμογές στους υφιστάμενους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους παίρνει στα χέρια του στην σύσκεψη που πραγματοποιείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Άλλωστε κατά τον κύκλο των συσκέψεων της Δευτέρας, που άνοιξαν οι δυο στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, τόσο με τους αυτοδιοικητικούς όσο και με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, παρουσία του Σωτήρη Τσιόδρα, έγινε μια σφαιρική επεξεργασία όλων των διαθέσιμων επιλογών.

Ο καθηγητής Τσιόδρας μάλιστα σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης εστίασε με ευκρίνεια στην επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών. Στάθηκε ιδιαίτερα, κατά τις ίδιες πηγές ενημέρωσης στο αποτύπωμα που αφήνει αυτή η φάση της πανδημίας στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών. Η προσεχής Τετάρτη, και αφού προηγηθεί η σύσκεψη των λοιμωξιολόγων, είναι το επικρατέστερο ορόσημο για την δημοσιοποίηση των αποφάσεων.

Οι προσαρμογές θα αφορούν εκτός από τους ανεμβολίαστους και τις γεωγραφικές περιοχές όπου το επιδημιολογικό φορτίο βρίσκεται σε επικίνδυνα επίπεδα.

Aναπόδραστα ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί δημόσια στον ελληνικό λαό για να εξηγήσει το σκεπτικό πίσω από την απόφαση για τις προσαρμογές. Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη που θα παραχωρήσει στον τηλεοπτικό σταθμό Mega και θα επαναλάβει τη δημόσια έκκληση για την ενίσχυση της επιχείρησης «Ελευθερία».

Εισηγήσεις και σενάρια

Οι πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές κατατείνουν στο ότι τα στοχευμένα αντίμετρα κατά της διασποράς του κορονοϊού έχουν δομηθεί από τους ειδικούς πάνω σε μια κλίμακα διαβαθμισμένης αυστηρότητας επί της οποίας ο πρωθυπουργός θα κληθεί να πάρει τις αποφάσεις του.

Αύξηση των υποχρεωτικών διαγνωστικών ελέγχων για τους ανεμβολίαστους του ιδιωτικού τομέα, από το ένα στα δυο rapid test ανά εβδομάδα. Τρία τέστ ταχείας ανίχνευσης του αντιγόνου του SARS-CoV-2, έναντι δυο στα οποία υποβάλλονται για την προσέλευση στην εργασία τους, είναι η εισήγηση που γίνεται για τους υπαλλήλους των καταστημάτων εστίασης.

Ακόμη οι προτάσεις που είναι υπό επεξεργασία προβλέπουν το τέλος των περίκλειστων υπαίθριων χώρων που έως και σήμερα λειτουργούν τύποις με την ειδική σήμανση ως εξωτερικοί – μικτοί, ωστόσο με τις υπερκατασκευές που έχουν γίνει από τους επαγγελματίες, έχουν μετατραπεί σε κλειστούς.

Για την υγειονομική στεγανοποίηση των συγκεκριμένων χώρων φαίνεται πως θα επιτραπεί μόνο το στέγαστρο και όχι τα πλαϊνά προστατευτικά. Η εναλλακτική θέλει την διατήρησή τους αλλά με μέγιστο ύψος στα 130 cm. Ακόμη αλλαγές στη διάταξη των τραπεζο-καθισμάτων με την απόσταση του 1,5 μέτρου να αυξάνεται στα 2 μέτρα, όπως επίσης και μείωση του πλαφόν του επιτρεπόμενου αριθμού των ατόμων από τα 10 στα 6.

Το σενάριο προκρίνει και το κλείσιμο της μουσικής που θεωρείται ένας από τους επιβαρυντικούς παράγοντες. Στο τραπέζι έχουν πέσει και ιδέες για αναβάθμιση επί τω αυστηρότερω των περιορισμών για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων στα υποκαταστήματα των τραπεζών καθώς και σε άλλες υπηρεσίες.

Μπόνους και στο βάθος επιστράτευση;

Η κυβέρνηση ταυτόχρονα ενεργοποιεί εφεδρείες, αναδιατάσσει δυνάμεις και δίνει κίνητρα για την ενίσχυση της υγειονομικής εμπροσθοφυλακής προκειμένου να στηρίξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Καταρχάς με τη διάθεση κλινών στο ΕΣΥ, μέσω συμφωνίας, από πέντε ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλο και στη Λάρισα.

Αυτές θα αξιοποιηθούν για την νοσηλεία τόσο των Covid όσο και των non-Covid περιστατικών.

Ακόμη, μέσω τροπολογίας που θα ψηφιστεί με νομοσχέδιο εντός της εβδομάδας, θα χορηγεί εκ νέου οικονομικά μπόνους, της τάξης των 250 ευρώ, σε ιδιώτες γιατρούς αλλά και σε όσους ανήκουν στο δημόσιο τομέα, προκειμένου να ενταχθούν στο σύστημα εφημεριών του ΕΣΥ.

Ταυτόχρονα δίδεται έμφαση στη σημασία των ελέγχων, όσον αφορά στην είσοδο εμβολιασμένων σε αμιγείς χώρους με επιβεβαίωση της ταυτοπροσωπίας.

Στο ενδεχόμενο που δεν περπατήσει το σχέδιο προσέλκυσης των ιατρικών δυνάμεων από αυτές τις δεξαμενές, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

«Μετά και τα τελευταία κίνητρα που δώσαμε αν δεν υπάρξει ανταπόκριση θα υποχρεωθούμε να πάμε σε άλλες ενέργειες, θα υποχρεώσουμε το σύστημα», ήταν η απάντηση που έδωσε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου τη Δευτέρα, ο αρμόδιος υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Παράλληλα θέτει σε εφαρμογή πλάνο εσωτερικής κινητικότητας, ώστε να αυξήσει το βαθμό αξιοποίησης του ιατρικού προσωπικού που υπηρετεί στα Κέντρα Υγείας καθώς επίσης και στα εμβολιαστικά κέντρα.

Το σχέδιο «πόρτα-πόρτα»

Στο Μέγαρο Μαξίμου θέτουν ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της κοιλιάς που κάνει το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Για την ενίσχυση του ρυθμού τους, επιστρατεύονται οι αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης, με την εμπλοκή τους σε ένα σχέδιο δράσης «πόρτα – πόρτα».

Στόχος να μειωθούν τα ποσοστά των πολιτών που διστάζουν να εμβολιαστούν.

Οι άξονες του σχεδίου τέθηκαν επί τάπητος τη Δευτέρα στην έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Άκη Σκέρτσο με τους περιφερειάρχες και την ΚΕΔΕ. Προβλέπουν τη δυνατότητα ενημέρωσης σε προσωπικό επίπεδο αλλά και μέσω εξατομικευμένων εκστρατειών.

Σε ότι αφορά στην αποστολή SMS προς τους ανεμβολίαστους, η κυβέρνηση θέλει να περιχαρακώσει νομικά και συνταγματικά το συγκεκριμένο πλάνο. Εντός των επόμενων ωρών και σύμφωνα με συγλίνουσες πληροφορίες, θα κατατεθεί και η σχετική διάταξη στη Βουλή.

Υπό αυτό το πρίσμα, η ενδεχόμενη ενεργοποίηση του συγκεκριμένου μέτρου θα γίνει εντός του πλαισίου που έχει καθορίσει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Ήδη ξεκίνησε η προσωπική επικοινωνία, με την αποστολή μηνυμάτων για την χορήγηση της τρίτης δόσης.

About the Author

Αφήστε μια απάντηση

Σχετικά άρθρα