Γιατί μπορούμε να μυρίσουμε τη βροχή μόνο πριν –και αμέσως μετά– από τη στιγμή που θα βρέξει;
Δεν χρειάζεται πάντα να κοιτάμε το δελτίο καιρού για να καταλάβουμε πώς θα βρέξει. Προφανώς, αν ο ήλιος κρυφτεί και ο ουρανός σκοτεινιάσει, αυτό είναι ένα αρκετά σαφές σημάδι ότι πρόκειται «ν΄ανοίξουν οι ουρανοί». Αλλά μερικοί άνθρωποι αισθάνονται πραγματικά τη βροχή να πλησιάζει. Μύθος ή αλήθεια;
Σύμφωνα με τον Jaspal Singh, MD, και συνδιευθυντή του Weill Cornell Medicine Center for Comprehensive Spine Care, το σώμα μας μπορεί να προβλέψει τις αλλαγές του καιρού χάρη στη βαρομετρική πίεση, «AKA το βάρος της ατμόσφαιρας».
Μμμμ, πώς συμβαίνει άραγε αυτό;
Τις ηλιόλουστες μέρες, οι κανονικές και υψηλές περιόδους βαρομετρικής πίεσης εμποδίζουν το σώμα να διαστέλλεται, αλλά όταν ο καιρός είναι σκοτεινός (σκέψου υγρασία, βροχή, χιόνι), η πίεση πέφτει, με αποτέλεσμα το σώμα μας να διαστέλλεται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όσοι πάσχουν από παθήσεις των αρθρώσεων όπως η αρθρίτιδα μπορούν συχνά να πουν ότι νιώθουν υγρασία στην ατμόσφαιρα και πως έχουν την αίσθηση πως πρόκειται να βρέξει καθώς το σώμα που διαστέλλεται μπορεί να «προκαλέσει τράβηγμα στις αρθρώσεις, οδηγώντας σε δυσφορία και πόνους».
Δεν είναι όμως μόνο η βαρομετρική πίεση που μπορεί να είναι ένας αντιπροσωπευτικός δείκτης για τον βροχερό καιρό. Ακόμη και πριν από μια καταιγίδα, μερικοί μπορεί να παρατηρήσουν μια ξεχωριστή μυρωδιά από το χώμα, να απλώνεται στον αέρα. Τι είναι όμως αυτό το φαινόμενο και γιατί μπορούμε να το μυρίσουμε μόνο πριν –και αμέσως μετά– από τη βροχή;
Όλα οφείλονται σε έναν συνδυασμό συγκεκριμένων χημικών ουσιών στις οποίες οι άνθρωποι είναι πραγματικά ευαίσθητοι
Πριν αρχίσει η βροχή, θα παρατηρήσεις μια «γλυκιά, πικάντικη» μυρωδιά σύμφωνα με το Scientific American, η οποία τυχαίνει να είναι το «φρέσκο και συνάμα έντονο άρωμα του όζοντος» που σχηματίζεται από το οξυγόνο. Στη συνέχεια ακολουθεί το χημικό «petrichor», το άρωμα που γνωρίζουμε περισσότερο.
Τι είναι το Petrichor
Περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1964 από τους Αυστραλούς ορυκτολόγους Isabel Joy Bear και R. G. Thomas. Το Petrichor είναι ο όρος που περιγράφει τη μοναδική, γήινη μυρωδιά που σχετίζεται με τη βροχή. Προκαλείται από το νερό της βροχής, μαζί με ορισμένες ενώσεις όπως το όζον, τη γεωσμίνη και τα φυτικά έλαια.
Λίγο πριν βρέξει, μια περίοδος υγρασίας στον αέρα υγραίνει το έδαφος που απελευθερώνει τα ακτινοβακτήρια, καθώς και το υποπροϊόν γεωσμίνη που συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό σε αυτό το οικείο άρωμα που μυρίζουμε. Σύμφωνα με το Earth Sky, «καθώς η γεωσμίνη είναι ένας τύπος αλκοόλης, η μυρωδιά της “είναι ιδιαίτερα αισθητή” στους ανθρώπους σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα».
Όταν πέφτουν σταγόνες βροχής και διαταράσσουν το έδαφος, το petrichor και η γεωσμίνη μπορούν να εκτοξευθούν σε μικρότερα σωματίδια ως αεροζόλ. Αρκετά από αυτά τα σωματίδια μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα αυτές οι χημικές ουσίες να ταξιδεύουν προς τα κάτω, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μυρίζουν τη βροχή πριν καν φτάσει.
Όπως υποστηρίζει ο καθηγητής Mark Buttner, επικεφαλής της μοριακής μικροβιολογίας στο Κέντρο Τζον Ινς στο BBC News, «πολλά ζώα είναι ευαίσθητα σε αυτές τις χημικές ουσίες αλλά οι άνθρωποι είναι εξαιρετικά πιο ευαίσθητοι», με αποτέλεσμα αυτή τη σχεδόν υπεράνθρωπη ικανότητα να προβλέπει τον καιρό.