Η Θεσσαλονίκη είναι η πρώτη ελληνική πόλη που επιτυγχάνει την ένταξή της στο Δίκτυο Creative Cities of Gastronomy της Unesco, κερδίζοντας μια σπουδαία κατάκτηση και ενισχύοντας την παρουσία της στον γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Το Creative Cities of Gastronomy αποτελεί ένα δίκτυο πόλεων που διαθέτουν παράδοση στη γαστρονομία και προωθεί την Πολιτιστική Πολυμορφία και την Αειφόρο Αστική Ανάπτυξη. Η σημασία του Δικτύου έγκειται στο ότι διευκολύνει τις πόλεις-μέλη στην ανταλλαγή εμπειριών, τεχνογνωσίας και πόρων στην εν λόγω θεματική. Παράλληλα, δρα ενισχυτικά προς το δημιουργικό, κοινωνικό και οικονομικό δυναμικό της ευρύτερης περιοχής. Τα οφέλη από μια τέτοια συμμετοχή είναι τεράστια για την πόλη που επιλέγεται από την Unesco.
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας δήλωσε:«Πολλές φορές μιλώ για αυτό που αποκαλώ μια συμμαχία του καλού και της δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη. Μια συμμαχία με ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά συγκροτήσαμε και στην προκειμένη περίπτωση Δήμος Θεσσαλονίκης, Ελληνική Κυβέρνηση – Υπουργείο Τουρισμού και Ελληνική Εθνική Επιτροπή Unesco, έχοντας μάλιστα στο πλευρό μας στο πλαίσιο αυτής της εθνικής προσπάθειας την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την οποία και ευχαριστούμε θερμά για την καθοριστική συμβολή της. Μετά από πρόσκληση της αρμόδιας Υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη σε όλους τους Δήμους, με επιμέλεια στον Δήμο Θεσσαλονίκης προετοιμάσαμε και καταθέσαμε έναν πλήρη φάκελο και αναδείξαμε μεταξύ άλλων την ιστορία της πόλης, τη γαστρονομική μας παράδοση όπως διαμορφώθηκε ανά τους αιώνες, το διεθνές έργο της επιστημονικής και ερευνητικής κοινότητας στον τομέα των τροφίμων, καθώς και το δημιουργικό δυναμικό της πόλης. Ο φάκελος υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης υποστηρίχθηκε με ιδιαίτερη θέρμη από το Υπουργείο Τουρισμού και την αρμόδια Υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη, αλλά και σε ανώτατο επίπεδο από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως και από την Ελληνίδα Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Unesco Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Μέσα από αυτή τη δημιουργική συνέργεια φτάσαμε στον στόχο της ανακήρυξης της Θεσσαλονίκης, στο Παρίσι, ως μέλους του Δικτύου Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της Unesco. Η γαστρονομία άλλωστε είναι βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα της Θεσσαλονίκης – η πόλη μας είναι σταυροδρόμι γεύσεων και πολιτισμών, πλέον και με τη σφραγίδα της Unesco. Η καλή τοπική κουζίνα είναι η ραχοκοκαλιά της γαστρονομικής προσφοράς, επιβραβεύεται οικονομικά και αναβαθμίζει την ταξιδιωτική εμπειρία».