Κάποτε στο Βόσπορο του Άκη Δήμου
Μια παράσταση για την Πόλη της καρδιάς μας
Ήταν ένα ηλιόλουστο απόγευμα Σαββάτου όταν βρέθηκα στο κέντρο της Αθήνας στο Θέατρο Βεάκη για να παρακολουθήσω μια ενδιαφέρουσα sold out παράσταση που φιλοξενήθηκε σε 20 Μεγάλα Φεστιβάλ του Καλοκαιριού. Ο λόγος φυσικά για το θεατρικό έργο ”Κάποτε στο Βόσπορο του Άκη Δήμου”.
Θαυμασα ένα εξαιρετικό επιτελείο συντελεστών κι ένα δυνατό θίασο πρωταγωνιστών που ζωντανεύει την ιστορία των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης στα μισά του περασμένου αιώνα. Ο Γιώργος Αρμένης, ο Αντώνης Καφετζόπουλος , ο Δημήτρης Πιατάς , η Θεοφανία Παπαθωμά, η Ευαγγελία Μουμούρη, η Ελένη Καρακάση, η Παρθένα Χοροζίδου, ο Θανάσης Πατριαρχέας, ο Ντίνος Σπυρόπουλος, η Νεφέλη Κουλούρη και η Χλόη Μάντζαρη κατάφεραν να με ταξιδέψουν με τις ερμηνείες τους στα οδυνηρά εκείνα χρόνια. Το σενάριο του Άκη Δήμου άγγιξε ένα ζήτημα που πονάει τον ελληνισμό και μέσα από τις ιστορίες των χαρακτήρων συγκινήθηκε μεγάλο μέρος του κοινού πράγμα που ήταν εμφανές στα πρόσωπα και στις συζητήσεις μετά την παράσταση.
Μέσα από τις μουσικές επιλογές και τα τραγούδια της εποχής που διάλεξε εύστοχα ο Νίκος Κυπουργός μνήμες πλημμύρισαν το μυαλό μου και ανακάλεσα διηγήσεις Κωνσταντινοπολιτών που πάντα με άγγιζαν. Είναι η πρώτη φορά που είχα την ευκαιρία ως κοινό να παρακολουθήσω έργο, με αφορμή τα γεγονότα του 1955, καθώς μέχρι σήμερα δεν είχε προϋπάρξει ανάλογη παράσταση ή ταινία μα ήταν όλα τόσο οικεία μέσα στην ψυχή μου και αυτό είναι σημαντικό επίτευγμα των συντελεστών.
Στα θετικά της παράστασης θα προσθέσω τα εκλεκτά σκηνικά και τα προσεγμένα κουστούμια του Μανόλη Παντελιδάκη που με μετέφεραν κατευθείαν στην ανάλογη εποχή αλλά και στον εκάστοτε χωροχρόνο βάζοντάς με περισσότερο στο κλίμα της παράστασης.
Λίγα λόγια ακόμα για το «Κάποτε στο Βόσπορο»
Ο Άκης Δήμου, ένας από τους πιο σημαντικούς συγγραφείς της γενιάς του («Απόψε Τρώμε στης Ιοκάστης», «…και Ιουλιέττα») έγραψε κατά παραγγελία των Θεατρικών Επιχειρήσεων Τάγαρη ένα έργο, το οποίο σκιαγραφεί το μύθο και τη νοσταλγία της Πόλης της καρδιάς μας. Εξήντα πέντε χρόνια μετά τον σκληρό Σεπτέμβριο του 1955, όταν το ελληνικό στοιχείο της Κωνσταντινούπολης βρέθηκε στο στόχαστρο των επίσημων τουρκικών αρχών, με συνέπεια την εξόντωσή του, το «Κάποτε στο Βόσπορο» ανατρέχει στην ιστορία των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης και του τραγικού διωγμού τους. Τη σκηνοθεσία και τη χορογραφία υπογράφει η Σοφία Σπυράτου, η οποία ετοιμάζει μια μουσικοθεατρική παράσταση, όπου τα περίφημα γλέντια της Πόλης, εναλλάσσονται με την ποίηση και το δράμα του τόπου και του χρόνου.
Λίγα λόγια για την πλοκή
Οι ήρωες του έργου έρχονται αντιμέτωποι με το παρελθόν και το παρόν τους, κάτω από τις απειλές του τουρκικού κράτους, που θα οδηγήσουν τελικά στα τραγικά γεγονότα της 1955 και τον αφανισμό των Ελλήνων της Πόλης.
Οικογενειακά δράματα και πολιτικά παιχνίδια, μυστικά και ψέματα, αντιπαλότητες και χωρισμοί, έρωτες και φιλοδοξίες, γέλια και δάκρυα, στο φόντο μιας από τις τραγικότερες σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας που, σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, οφείλουμε να γνωρίζουμε και να θυμόμαστε.
«Κάποτε στο Βόσπορο», μια Μουσικο θεατρική παράσταση για τις ανοιχτές πληγές εκείνης της Πόλης και των ανθρώπων της.
Ένας 16μελής θίασος.
Πρωταγωνιστούν
Γιώργος Αρμένης, Αντώνης Καφετζόπουλος, , Δημήτρης Πιατάς, Θεοφανία Παπαθωμά, Ευαγγελία Μουμούρη, Ελένη Καρακάση, Παρθένα Χοροζίδου, Θανάσης Πατριαρχέας, Ντίνος Σπυρόπουλος ,Νεφέλη Κουλούρη, Χλόη Μάντζαρη.
Τραγουδάει ο Γιάννης Διονυσίου και χορεύουν οι Αντιγόνη Χρόνη, Νάνσυ Κατσαρού, Αλέξανδρος Κεϊβανάη, Γιούργκεν Κυριάκης
Πού: Θέατρο Βεάκη, Στουρνάρη 32, Αθήνα, τηλ: 210 52 23 522/ 216 90 05 423
Έναρξη: Πέμπτη 14 Οκτωβρίου ώρα 8.00 μμ
Κάθε Τετάρτη (Λαϊκή) στις 7:00, Πέμπτη 8:00, Παρασκευή 9:00, Σάββατο (Λαϊκή) 5:30 και 9.00 και Κυριακή 6.30
Διάρκεια: 120 λεπτά
Εισιτήρια: Λαϊκή απογευματινή Τετάρτη και Σάββατο απόγευμα: 20 ευρώ
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 25,20, 15 (φοιτητικό, ανέργων, παιδιά έως 12 ετών, ΑΜΕΑ)
Δεχόμαστε εισιτήρια ΟΓΑ. Ειδικές τιμές για group
Συγγραφέας: Άκης Δήμου
Σκηνοθεσία – χορογραφίες: Σοφία Σπυράτου
Σκηνικά – κοστούμια: Μανόλης Παντελιδάκης
Μουσική επιμέλεια – πρωτότυπη μουσική και τραγούδια: Νίκος Κυπουργός
Στίχοι Πρωτότυπων Τραγουδιών: Σταμάτης Δαγδελένης
Video art (βασισμένο σε ντοκουμέντα της εποχής): Νίκος Σούλης
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Φωτογράφοι: Γιώργος Καπλανίδης, Μαριλένα Αναστασιάδου
Οργάνωση Παραγωγής: Ντόρα Βαλσαμάκη
Παραγωγή: Θεατρικές επιχειρήσεις Τάγαρη
Επικοινωνία και Δημόσιες Σχέσεις: Βάσω Σωτηρίου – We Will
Προπώληση εισιτηρίων και κρατήσεις στο viva.gr και στο ταμείο του Θεάτρου.
Διαβεβαιώνουμε το κοινό μας ότι η διεξαγωγή όλων των εκδηλώσεων είναι ασφαλής, τηρώντας όλα τα νέα υγειονομικά μέτρα που θέσπισε η Ελληνική κυβέρνηση.
Το Θέατρο θα λειτουργήσει ως Αμιγής Χώρος
Οι θεατές εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο :
[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού ή
[β] πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν.
Απαιτείται αστυνομική ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης ή διαβατήριο ή άλλο αποδεικτικό ταυτότητας, προκειμένου να διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας .
Τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται είτε σε έγχαρτη μορφή είτε ηλεκτρονικά μέσω κινητής συσκευής του θεατή.
Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως έντεκα (11) ετών, δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) τελευταίου εικοσιτετραώρου, στην οποία προβαίνει είτε οποιοσδήποτε γονέας, ακόμα και μη έχων την επιμέλεια, είτε κηδεμόνας. Δεν απαιτείται φυσική παρουσία του γονέα ή κηδεμόνα.