10 ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ ΤΟΥ ΑΒΓΟΥ ΓΙΑ VEGAN ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ

Γνωρίζουμε καλά ότι ένα από τα βασικά συστατικά των συνταγών ζαχαροπλαστικής είναι το αβγό γιατί λειτουργεί ως συνδετικό υλικό, σαν “κόλλα” για όλα τα υπόλοιπα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε. Το να φτιάξουμε λοιπόν τα αγαπημένα μας μπισκότα χωρίς αβγό είναι πραγματικά μια πρόκληση. Είτε είμαστε vegan, είτε απλώς έχουμε ξεμείνει από αβγά, υπάρχουν κάποια υποκατάστατα που σίγουρα υπάρχουν στην κουζίνα μας. Επειδή δεν έχουν όμως όλα αυτά τα υλικά την ίδια απόδοση στο τελικό αποτέλεσμα, είναι καλό να γνωρίζουμε ότι θα χρειαστεί να τα δοκιμάσουμε και ίσως κάποια να μην μας αρέσουν ή να μην ταιριάζουν με αυτό που θέλουμε να φτιάξουμε. Αν λοιπόν θέλετε να ψήσετε εκείνα τα υπέροχα μπισκότα σοκολάτας για τα γενέθλια της vegan κολλητής σας, καλό θα είναι να κάνετε μια δοκιμή πρώτα για να βεβαιωθείτε ότι σας αρέσει το αποτέλεσμα.

Επίσης είναι καλό να θυμόμαστε ότι οι vegan συνταγές ψήνονται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και για περισσότερο χρόνο, ενώ η ποσότητα του κάθε υποκατάστατου δεν είναι ένα προς ένα με τα αβγά, οπότε κι εδώ χρειάζεται δοκιμές για να βρείτε τις σωστές αναλογίες.

Ας δούμε λοιπόν μερικά από αυτά τα μαγικά συστατικά που θέλουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε τα αβγά

Πουρές αβοκάντο

Αναλογία: ¼ φλυτζανιού πουρές αβοκάντο αντί για ένα αβγό.

Ένα τέταρτο φλυτζανιού πολτοποιημένο αβοκάντο υποκαθιστά ωραία ένα αβγό στις λιχουδιές που θέλουμε να ψήσουμε, ενώ μπορεί να αντικαταστήσει με επιτυχία και το λάδι. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι μπορεί να δείτε μικρούτσικα πράσινα κομματάκια στο τελικό αποτέλεσμα.


Λιναρόσπορος και chia

Αναλογία: 1κουτ. σούπας τριμμένος λιναρόσπορος και τρεις κ.σ. νερό αντί για ένα αβγό.

Πως το κάνουμε: ανακατεύουμε τον λιναρόσπορο με το νερό και αφήνουμε το μείγμα να σταθεί ώσπου να απορροφηθεί το νερό και να αποκτήσει μια κολλώδη εικόνα το τελικό αποτέλεσμα. Είναι γνωστό και ως το “vegan αβγό” και μπορεί να μπει σε συνταγές ζαχαροπλαστικής αλλά και να κάνει τις σάλτσες μας πιο παχύρευστες. Είναι καλλίτερο σε συνταγές με αλεύρι ολικής άλεσης.


Ξινόγαλα ή γάλα αμυγδάλου

Αναλογία: 1/4 φλυτζάνι ξινόγαλα ή γάλα αμυγδάλου με λίγο λεμόνι για ένα αβγό.

Αν τρώτε γαλακτοκομικά, τότε ¼ φλυτζανιού ξινόγαλα είναι πολύ ικανοποιητικό υποκατάστατο για ένα αβγό. Αν όμως είστε vegan, τότε δεν μπορείτε να φάτε ξινόγαλα και το γάλα αμυγδάλου με λίγο χυμό λεμονιού είναι κάτι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.


Πουρές μπανάνας

Αναλογία: ¼ φλ. μπανάνα για ένα αβγό.

Οι μπανάνες έχουν την ίδια συμπεριφορά με τα αβοκάντο. Εκεί που κάθονται στην φρουτιέρα μας άγουρα και σκληρά, την άλλη στιγμή έχουν ωριμάσει τόσο που είναι σχεδόν για πέταμα. Μπορούμε λοιπόν να τις χρησιμοποιήσουμε στην ζαχαροπλαστική μας ως υποκατάστατο του αβγού με μια προϋπόθεση: να θυμόμαστε ότι έχουν χαρακτηριστική γεύση την οποία θα προσφέρουν στο τελικό αποτέλεσμα.


Βούτυρο ξηρών καρπών

Αναλογία: 3κ.σ. βούτυρο ξηρού καρπού με λίγο υγρό για ένα αβγό

Όπως φαίνεται, το βούτυρο από ξηρούς καρπούς υποκαθιστά ωραιότατα το αβγό. Αν μάλιστα προσθέσουμε λίγο νερό ή γάλα αμυγδάλου στο βούτυρο της αρεσκείας μας θα αραιώσει και θα χρησιμοποιηθεί πιο εύκολα στην συνταγή μας. Καλό είναι να το χρησιμοποιήσουμε σε συνταγές που ζητούν την γεύση των ξηρών καρπών.


Υποκατάστατο αβγού σε σκόνη

Το vegan υποκατάστατο αβγού είναι μια έτοιμη λύση που κυκλοφορεί στο εμπόριο. Είναι φτιαγμένο από αλεύρι ταπιόκας, άμυλο πατάτας, φλοιό psyllium και όταν αραιωθεί με νερό είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί. Ένα επιπλέον προσόν του είναι ότι μπορεί να σταθεί στο ντουλάπι μας για πολύ καιρό. Η αναλογία ποικίλει από μάρκα σε μάρκα.


Κρέμα μήλου

Αναλογία: ¼φλ. κρέμας μήλου για ένα αβγό

Αν έχετε μικρό παιδάκι στο σπίτι είναι πιθανό να έχετε κρέμα μήλου σε βαζάκι και να την χρησιμοποιήσετε ως υποκατάστατο του αβγού. Απλώς θυμηθείτε ότι επειδή είναι αρκετά ρευστή, μην προσθέσετε έξτρα υγρά.


Τόφου

Αναλογία: ¼φλ. μαλακό τόφου για ένα αβγό

Πολτοποιήστε ένα τέταρτο μαλακό τόφου μέχρι να γίνει λείο και κρεμώδες και αντικαταστήστε ένα αβγό με αυτό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συνταγές ζαχαροπλαστικής του φούρνου, για να φτιάξουμε κρεμώδεις σάλτσες και να γεμίζουμε τάρτες και πίτες.


Σκόνη Arrowroot

Αναλογία: 2κ.σ σκόνη arrowroot με 3κ.σ νερό για ένα αβγό

Αν είστε vegan πιθανότατα γνωρίζετε τι είναι η σκόνη arrowroot ή αραρούτι. Προέρχεται από τις ρίζες του ομώνυμου φυτού και θεωρείται πραγματικά θαυματουργό τρόφιμο. Ως υποκατάστατο του αβγού έχει ωραία συνεκτική δράση ενώ προσφέρει και υγρασία. Δεν βοηθάει όμως να φουσκώσουν οι συνταγές μας γι’ αυτό καλό θα είναι να το χρησιμοποιούμε σε λιχουδιές που θέλουμε να γίνουν πιο τραγανές.


Μαγειρική σόδα και ξύδι

Αναλογία: 1κ.σ. σόδα και 1κ.σ. ξύδι για ένα αβγό

Αυτό εδώ το υποκατάστατο είναι καθαρή μαγειρική χημεία. Τα δύο υλικά θα αντιδράσουν μεταξύ τους και τα φτιάξουν μικρές φυσαλίδες που θα φουσκώσουν ωραία την συνταγή σας μόλις μπει στον φούρνο, δίνοντας ένα πιο ελαφρύ και αφράτο αποτέλεσμα. Είναι μια καλή επιλογή αν θέλουμε να φτιάξουμε muffins, cupcakes, pancakes και βάφλες. Επειδή αντιδρούν αμέσως μεταξύ τους, μπορούμε να τα βάλουμε και χωριστά στην συνταγή μας προσθέτοντας την σόδα στα στερεά υλικά και το ξύδι στα υγρά.

About the Author

Αφήστε μια απάντηση

Σχετικά άρθρα