ΠΙΠΕΡΙ ΚΑΓΙΕΝ: ΟΛΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΜΥΘΟΣ

Αν είσαι λάτρης των καυτερών φαγητών, τότε δεν μπορεί να μην γνωρίζεις το πιπέρι καγιέν και την ένταση που δίνει με την καυτή του γεύση σε όποιο φαγητό ή σνακ προστεθεί. Φήμες θέλουν το πιπέρι καγιέν να είναι το μαγικό συστατικό που αν προστεθεί στην διατροφή μας θα μας βοηθήσει να χάσουμε γρήγορα βάρος. Υπάρχουν επίσης, σύμφωνα με τους διατροφολόγους και κάποια πιθανά οφέλη για την υγεία μας από την κατανάλωσή του. Τι από όλα αυτά ισχύει λοιπόν; Ας πάρουμε μερικές πληροφορίες:

Το πιπέρι καγιέν είναι μια ποικιλία του είδους Καψικόν το ετήσιον (Capsicum annuum) που σχετίζεται με τις γλυκές πιπεριές, τις καυτερές πιπεριές χαλαπένιο (jalapeños), και την πάπρικα. Οι καρποί αποξηραίνονται και αλέθονται ή πολτοποιούνται και ψήνονται σε κέικ, τα οποία στη συνέχεια αλέθονται και κοσκινίζονται, για να γίνουν η σκόνη μπαχαρικού με την ίδια ονομασία.

Πολλά θρεπτικά συστατικά

Όπως και άλλα πιπέρια, το πιπέρι καγιέν περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, οι περισσότεροι άνθρωποι όμως μπορούν να καταναλώσουν μια πολύ μικρή ποσότητα, εξαιτίας της πολύ καυτερής του γεύσης.

Οι καυτερές πιπεριές όπως οι καγιέν είναι πηγές προβιταμίνης Α, συγκεκριμένα, το είδος της βιταμίνης που χρειαζόμαστε για να έχουμε γερό ανοσοποιητικό σύστημα, καλή όραση και καλή επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων μας. Είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C και Β6 ενώ περιέχουν και βιταμίνη Κ σε μικρή ποσότητα.

Καλό είναι βέβαια να γνωρίζουμε ότι αυτά τα θρεπτικά συστατικά περιέχονται και στις γλυκιές πιπεριές, αλλά και σε άλλα λαχανικά, οπότε δεν είναι απαραίτητο να φάμε πιπέρι καγιέν με το ζόρι για να τα λάβουμε, αν δεν μας αρέσει.

Μας δίνει καψαϊκίνη

Η κατανάλωση του πιπεριού καγιέν διαστέλλει τα αγγεία του αίματος και επιταχύνει το μεταβολισμό, λόγω των υψηλών ποσοτήτων καψαϊκίνης. Η κατανάλωση πιπεριού καγιέν επιδρά στην ποσότητα της θερμότητας που εκλύεται από το ανθρώπινο σώμα. Έχει επίσης αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βοηθάει τα κύτταρά μας, ενώ κάποιες έρευνες ισχυρίζονται ότι λειτουργεί ενάντια στην παχυσαρκία. Παρόλα αυτά οι έρευνες που έχουν γίνει σε ανθρώπους, προϋποθέτουν λήψη μεγάλης δόσης καψαϊκίνης που δεν μπορεί να την λάβει κανείς από την απλή κατανάλωση πιπεριού καγιέν.

Περιέχει φλαβονοειδή και φαινολικές ενώσεις

Εκτός από την καψαϊκίνη, το πιπέρι καγιέν περιέχει μια ποικιλία φυτικών ενώσεων που μπορεί να ωφελήσουν το σώμα μας, όπως τα φλαβονοειδή και οι φαινολικές ενώσεις. Σε μια έρευνα του 2015, εκτιμήθηκε η αντιοξειδωτική δράση των διάφορων πιπεριών. Βρέθηκε ότι όσες ανήκαν στην κατηγορία Capsicum annuum, είχαν τις ισχυρότερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αυτά υπάρχουν βέβαια και σε άλλες τροφές, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

Πιθανά προστατεύει από διάφορες ασθένειες

Έρευνα του 2017 απέδειξε ότι ανάμεσα σε 16,000 άτομα, αυτά που έτρωγαν περισσότερες καυτερές πιπεριές, είχαν μικρότερες πιθανότητες να πάθουν ασθένειες όπως το μπλοκάρισμα των αγγείων ή η καρδιοπάθεια και το εγκεφαλικό. Αν και αυτά είναι ελπιδοφόρα μηνύματα, είναι επίσης γνωστό ότι μια τροφή από μόνη της δεν μπορεί να κάνει θαύματα με την υγεία μας, χρειάζεται γενικότερη φροντίδα γι’ αυτό.

Μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε το αλάτι

Έρευνες έχουν δείξει ότι το πιπέρι καγιέν μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε το αλάτι, ιδιαίτερα όσοι από εμάς τρώμε τα φαγητά μας πολύ αλατισμένα. Αυτό μπορούμε επίσης να το πετύχουμε με τα φρέσκα μυρωδικά ή το λεμόνι.

Είναι εύκολο να το προσθέσουμε στην διατροφή μας

Ο ευκολότερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουμε την σκόνη πιπεριού καγιέν που μπορούμε να βρούμε στο σούπερ μάρκετ. Μπορούμε να το βάλουμε σε σούπες, στα ντιπ μας, το κοτόπουλο, τον πουρέ ή τα ψητά λαχανικά.

Οι μαρινάδες, τα κάρρυ μας ακόμα και το κέικ σοκολάτας, μπορεί να δεχθούν άνετα το πιπέρι καγιέν, θα πρέπει όμως να αρχίσουμε ήπια και όχι με μεγαλύτερες ποσότητες αμέσως. Είναι ασφαλές να το προσθέσουμε στην διατροφή μας, αλλά αν περιμένουμε να χάσουμε βάρος με την κατανάλωση του πιπεριού καγιέν, θα πρέπει να το σκεφτούμε καλύτερα.

Χάνουμε τελικά βάρος με το πολύ πιπέρι καγιέν;

Τα σκευάσματα με υψηλή περιεκτικότητα σε πιπέρι καγιέν που κυκλοφορούν εκεί έξω δεν πράττουν όλα όσα υπόσχονται και μπορεί να έχουν αρκετά κακές παρενέργειες. Σε μια μελέτη του 2017 περιγράφεται η περίπτωση ενός 21χρονου άνδρα που έπαθε καρδιακή προσβολή μετά από λήψη χαπιών πιπεριού που είχε αγοράσει online, ενώ καταγράφηκαν και άλλες περιπτώσεις καρδιακών προβλημάτων μετά από την χρήση τέτοιων προϊόντων.

Όταν παίρνουμε μεγάλες δόσεις καψαϊκίνης μπορούμε να υποστούμε συμπτώματα όπως αυξημένους καρδιακούς παλμούς, υψηλή αρτηριακή πίεση ή αρρυθμία, καταστάσεις όλες επικίνδυνες για την υγεία μας. Δεν είναι λοιπόν καλή ιδέα να αρχίσουμε να παίρνουμε οποιοδήποτε σκεύασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε καψαϊκίνη ή πιπέρι καγιέν, για κανέναν λόγο, ιδιαίτερα αν έχουμε προϋπάρχοντα ιατρικά προβλήματα.

Αν λοιπόν σκεφτόμαστε να αυξήσουμε την ποσότητα του πιπεριού καγιέν στην διατροφή μας, καλό θα είναι να μιλήσουμε πρώτα με τον διατροφολόγο ή τον γιατρό μας και μετά να αποφασίσουμε.

About the Author

Αφήστε μια απάντηση

Σχετικά άρθρα