ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΣΟΥ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ

Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που βιώνουν οι γυναίκες και οι θηλυκότητες ιδίως τις τελευταίες δεκαετίες, είναι η σχέση με το σώμα μας, ή καλύτερα η έλλειψη αυτής. Σαν άλλο ένα κατάλοιπο της πατριαρχίας, η αυτοεικόνα ίσως των περισσότερων γυναικών σπάνια ανταποκρίνεται σε αυτό που θεωρούν “ιδανικό” ή έστω “ωραίο”. Οι μόνιμες, συνεχώς εναλλασσόμενες επιταγές σε σχέση με το πως πρέπει να φαινόμαστε εμείς οι γυναίκες, και η βαρύτητα που πάντα είχαν και έχουν σαν προέκταση της σεξιστικής μας κοινωνίας, αποτελούν άλλο ένα εμπόδιο στο να έρθουμε κοντά στον εαυτό μας, και να αγαπήσουμε το σώμα μας όπως ακριβώς είναι.

Σε αυτό το πρόβλημα, έρχεται να απαντήσει η σεξολόγος και σύμβουλος σχέσεων Amina Peterson, με μια νέα πρακτική. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ειδικό, υπάρχει μια πολύ απλή μέθοδος μέσα από την οποία μπορεί ο καθένας να βελτιώσει την σχέση του με την εικόνα του και κατ΄ επέκταση με το σώμα του.

hero

Courtesy of Amina Peterson

 

Όπως ανέφερε η Peterson στο Goop, από την εμπειρία της μιλώντας σε ζευγάρια, ένα από τα πράγματα που προκαλεί προβλήματα σε μια σχέση είναι ο φόβος να μας δει κάποιος για αυτό που είμαστε, για τον αληθινό μας εαυτό. Tονίζει μάλιστα η ειδικός, ότι όλα ξεκινούν από εμάς, καθώς πολλές φορές ούτε εμείς οι ίδιοι δεν τολμάμε να “κοιτάξουμε” τον εαυτό μας.

“Αν δεν είμαι ικανή να κοιτάξω στα αλήθεια τον εαυτό μου, πώς θα το επιτρέψω στον σύντροφό μου; Πώς θα φτάσω στο σημείο όπου μπορώ να αισθανθώ αληθινή οικειότητα με κάποιον αν τρέμω να το νιώσω με τον ίδιο μου τον εαυτό;”.

 

Με βάση λοιπόν αυτές τις παρατηρήσεις, η Peterson επινόησε την μέθοδο του καθρέφτη, η οποία όπως λέει μπορεί να βοηθήσει την σχέση μας με το σώμα μας, μέσα από την εξοικείωση με αυτό. Πώς ακριβώς θα το κάνεις; Δες τα όλα παρακάτω.

Ετοίμασε το χώρο σου

Για να ακολουθήσεις την εν λόγω πρακτική χρειάζεσαι μόνο έναν ολόσωμο καθρέφτη. Πήγαινε λοιπόν στο δωμάτιο του σπιτιού σου όπου υπάρχει ολόσωμος καθρέφτης, και κλείσε την πόρτα. Τακτοποίησε τον χώρο, έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν λιγότερα αντικείμενα σε κοινή θέα. Αυτό θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις, να αποφύγεις τους περισπασμούς, και να είσαι πιο συγκεντρωμένος. Μπορείς επίσης να ανάψεις και ένα κερί με ένα χαλαρωτικό άρωμα.

 

 

Ετοίμασε το σώμα σου

Αφού καθαρίσεις τον χώρο σου, προχώρα σε σένα. Πριν βρεθείς μπροστά στον καθρέφτη, δώσε στον εαυτό σου όλη την αυτοφροντίδα που μπορείς, συνειδητά. Κάνε ένα χαλαρωτικό μπάνιο, πάρε το χρόνο σου, και χρησιμοποίησε όλα αυτά τα σαπουνάκια και τα scrub που κρατούσες για μια ειδική περίσταση. Στο τέλος κάνε ένα ήπιο μασάζ στο σώμα σου με ένα αρωματικό λάδι, και κατευθύνσου στον καθρέφτη.

Free stock photo of anxiety, aromatherapy, bath salt

Πήγαινε μπροστά στον καθρέφτη

Αφού έχεις ολοκληρώσει τα παραπάνω, πήγαινε μπροστά στον καθρέφτη και γδύσου. Κοίτα το σώμα σου και προσπάθησε να μη το κρίνεις, ούτε αρνητικά ούτε θετικά. Απλά και κοίτα το σαν να το μελετάς. Ξεκίνα από την κορυφή και προχώρα σιγά σιγά προς τα κάτω. Αφού σκανάρεις την εικόνα σου, χωρίς να σκέφτεσαι κάτι για αυτή, μπορείς να προχωρήσεις σε κάποια affirmations, μαζί με λίγη αυτο-αγάπη. Στην βάση αυτών καλό είναι να βρίσκονται οι λόγοι που αγαπάς το σώμα σου, αυτά που σου προσφέρει, και η ανεξάντλητη αποδοχή που έχεις εσύ προς εκείνο. Να μερικές ιδέες για το τι μπορείς να πεις:

“Αγαπώ το σώμα μου. Το σώμα μου είναι δυνατό.”

“Είμαι ευγνώμων για αυτά τα πόδια που μου επιτρέπουν να περπατάω και να ζω την ζωή μου”.

“Δεν είμαι συμμετρική. Είμαι όμως τέλεια.”

“Είμαι εδώ, αξίζω, και αυτό που βιώνω αυτή τη στιγμή είναι σπουδαίο.”

Δεν χρειάζονται υπερβολές. Δοκίμασε διάφορες παραλλαγές και κράτα αυτά που νιώθεις ότι ταιριάζουν σε σένα. Το μόνο που πρέπει να θυμάσαι για να λειτουργήσει αυτή η πρακτική, είναι ότι πρέπει κοιτώντας στον καθρέφτη να εξασκείς την αποδοχή προς τον εαυτό και την ευγνωμοσύνη για όσα σου προσφέρει το σώμα σου.

About the Author

Αφήστε μια απάντηση

Σχετικά άρθρα