ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Στην Ελλάδα του πρώτου μισού του 20ου αιώνα τα βιβλία μαγειρικής ήταν ελάχιστα κι αυτό δεν είναι παράξενο. Η χώρα μας περνούσε από τραγωδία σε τραγωδία με τους πολέμους, την Μικρασιατική καταστροφή και την φτώχια που μάστιζε το μεγαλύτερο τμήμα του λαού μας. Οι περισσότερες γυναίκες ήταν πρακτικά αναλφάβητες και οι βασικές μαγειρικές συνταγές περνούσαν από μητέρα σε κόρη κι από γενιά σε γενιά χωρίς καν να καταγράφονται. Αυτό όμως άρχισε να αλλάζει μετά το 1950 καθώς όλο και περισσότερα προϊόντα τυποποιούνταν και κυκλοφορούσαν ευρύτερα, ενώ η νέα γενιά της εποχής επιθυμούσε να εκπαιδευτεί στην κουζίνα αλλά και στους ευρωπαϊκούς τρόπους συμπεριφοράς γύρω από το τραπέζι ή αλλού. Γι’ αυτό και τα πρώτα βιβλία μαγειρικής είχαν και γενικότερες οδηγίες οικιακής οικονομίας και καλής συμπεριφοράς.

Νίκος Τσελεμεντές, μια ιστορική μορφή για την ελληνική γαστρονομία

Τον Απρίλιο του 1926 κυκλοφόρησε το βιβλίο “Οδηγός Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής”, που ήταν ο πρώτος ολοκληρωμένος οδηγός μαγειρικής στη χώρα μας. Το βιβλίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία και ανατυπώθηκε πάνω από δεκαπέντε φορές τις επόμενες δεκαετίες. Ο Νίκος Τσελεμεντές ήταν ένας καταξιωμένος μάγειρας με συνεργασίες με σπουδαία εστιατόρια στην Αμερική όπου και έκανε σπουδές μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής και διαιτολογίας. Το βιβλίο του έγινε τόσο επιδραστικό που το όνομα του Ν. Τσελεμεντέ έγινε συνώνυμο της κάθε εγκυκλοπαίδειας μαγειρικής σε σημείο να ονομάζουμε σχεδόν ακόμα και σήμερα Τσελεμεντέδες όλα τα ανάλογα βιβλία.


Λιλή Πριονιστή, για καθώς πρέπει νοικοκυρές


Το βιβλίο της κυρίας Λιλής Πριονιστή “Νέα Μαγειρική, Ζαχαροπλαστική και οδηγός καλής συμπεριφοράς” ήταν ένα σπουδαίο εγχειρίδιο για κάθε φιλόδοξη νέα νοικοκυρά διότι περιείχε εκτός από συνταγές για φαγητά και γλυκά, έναν κατάλογο συμβουλών προς τις γυναίκες ώστε να πετύχουν όχι μόνο στην κουζίνα αλλά και στον γάμο τους. Μεταφέρουμε αυτούσιο παράρτημα από τον πρόλογο: “Φανταστήκατε ποτέ έναν άνδρα, όσο καλόβολος κι αν είναι, τι μούτρα θα κάνει γυρίζοντας από την δουλειά του, να σας βρει αχτένιστη, απεριποίητη, μουτζουρωμένη, λιγδωμένη, να βρει τραπέζι ξέστρωτο ή πρόχειρα βαλμένο και το φαΐ τσικνισμένο, κακοσερβιρισμένο, ανούσιο;” Το 1961 που κυκλοφόρησε το βιβλίο, αυτά ήταν τα ζητούμενα από την νοικοκυρά και η κυρία Πριονιστή είχε τις όλες απαντήσεις.


Χρύσα Παραδείση, η πρώτη διάσημη μαγείρισσα

Η Χρύσα Παραδείση γεννήθηκε στην Σμύρνη το 1908 και καταγόταν από προσφυγική οικογένεια. Τα άρθρα και τα βιβλία της έχουν αφήσει το στίγμα τους τόσο όσο και του Ν. Τσελεμεντέ. Η ίδια ήταν μια εξαιρετική μαγείρισσα που άρχισε να δημοσιεύει συνταγές της στο Έθνος το 1949. Οι συνταγές άρεσαν πολύ, λίγο αργότερα την ανακάλυψε ο Ευάγγελος Τερζόπουλος και την κάλεσε στη Γυναίκα στην οποία εργάστηκε περίπου 30 χρόνια. Η Χρύσα Παραδείση πήρε από το χέρι τις νοικοκυρές της εποχής της και μεγαλούργησε γράφοντας άρθρα και εκδίδοντας βιβλία ως το 1987 που πέθανε σε ηλικία 79 ετών.


Η κυρία Βέφα, η πρώτη μαγείρισσα της TV

Ποιος δεν γνωρίζει την κυρία Βέφα Αλεξειάδου; Σπούδασε χημικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και συνέχισε με ιδιαίτερες σπουδές στο Berkeley University της Αμερικής επάνω στην υγιεινή των τροφών, τη διακόσμηση του τραπεζιού και τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη.  Πρώτο της βιβλίο και ιστορικό είναι το “Πρόσκληση σε Γεύμα” ενώ ακολούθησαν πολλά άλλα. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί και μάλιστα δύο από αυτά τιμήθηκαν με βραβεία το 1998 και το 2000 στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μαγειρικής στο Perigueux Γαλλίας. Στην ίδια έκθεση, το έτος 2000 της απένειμαν το ιδιαίτερα τιμητικό βραβείο “Best Culinary Business Professional”.
Από την στιγμή που ιδρύθηκε η ιδιωτική τηλεόραση στην Ελλάδα, η κυρία Βέφα συνεργάστηκε με την εκπομπή “Πρωινός καφές” όπου παρουσίασε άπειρες συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, δίνοντας έμφαση στην εμφάνιση του κάθε πιάτου με έναν τρόπο που δεν είχαμε ξαναδεί ως τότε. Οι συνταγές της είναι πια κλασσικές ενώ τα στολισμένα της τραπέζια αξέχαστα.


Κάπως ανάλογα βάδιζαν τα πράγματα και στον υπόλοιπο κόσμο, με το ενδιαφέρον του κοινού να επικεντρώνεται στην μαγειρική αλλά και την ευζωία, όσο προχωρούσε η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Στην Αμερική, οι διάσημες μαγείρισσες και τηλεπερσόνες έγιναν τόσο επιδραστικές, που διαμόρφωσαν την άποψη του κόσμου για το καλό φαγητό ακόμα και έξω από τα όρια της χώρας.

Julia Child, η γυναίκα που έμαθε την Αμερική να μαγειρεύει

Η Julia Child καταγόταν από εύπορη οικογένεια. Δεν ενδιαφερόταν καθόλου για την μαγειρική ώσπου γνώρισε τον άντρα της Paul Child στην Κίνα όπου δούλευαν και οι δύο στις Μυστικές Υπηρεσίες. Μετακόμισαν στο Παρίσι το 1948 όπου η Julia λάτρεψε το καλό φαγητό σε τέτοιο βαθμό που φοίτησε στην σπουδαία σχολή Gordon Bleu. Μαζί με τις Γαλλίδες φίλες της Simone Beck και Louisette Bertholle άρχισε να γράφει το πρώτο της βιβλίο “Mastering the Art of French Cooking”, γεμάτο γαλλικές συνταγές που θα εκδόθηκε μετά από διάφορες περιπέτειες στην Αμερική το 1961. Έγινε αμέσως best seller και άνοιξε στην Julia τον δρόμο της επιτυχίας που περιλάμβανε εκδόσεις και άλλων βιβλίων αλλά και μια σπουδαία καριέρα ως τηλεοπτική μαγείρισσα.


Betty Crocker, ένα μη υπαρκτό πρόσωπο

Το βιβλίο Betty Crocker’Picture Cookbook πρωτοκυκλοφόρησε το 1950 και από τότε έχει κάνει αμέτρητες επανεκδόσεις. Έχει πουλήσει περισσότερα από 75 εκατομμύρια αντίτυπα και θεωρείται από τα πιο σπουδαία αμερικανικά βιβλία μαγειρικής. Η ίδια η Betty Crocker όμως, παρότι το 1945 είχε ονομαστεί από το περιοδικό Fortune ως η δεύτερη πιο δημοφιλής γυναίκα μετά την Έλενορ Ρούσβελτ, δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο αλλά μια περσόνα την οποία επινόησε η εταιρία General Mills ως το “γυναικείο πρόσωπο” για την διαφημιστική της καμπάνια. Υπήρξε επίσης πολύ αγαπητή στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, με τις ανάλογες εκπομπές, στις οποίες την υποδυόταν κάποια ηθοποιός. Τα προϊόντα της εταιρίας είναι παγκόσμια γνωστά και μπορεί να τα βρει σε πολλές χώρες όπως και στην Ελλάδα.


Martha Stewart, ή πως να γίνεις βαθύπλουτη

Η Martha Stewart ξεκίνησε την καριέρα της ως μοντέλο διαφημήσεων και κατέληξε  μεγιστάνας του λιανεμπορίου, διάσημη τηλεπερσόνα, συγγραφέας, CEO και ιδρύτρια της εταιρίας  Martha Stewart Living Omnimedia. Ξεκίνησε έχοντας μια δική της εταιρία catering και όταν κλήθηκε να καλύψει ένα evet στον εκδοτικό οίκο που δούλευε ο σύζυγός της, γνώρισε τον εκδότη Alan Mirken, ο οποίος, εντυπωσιασμένος από τα φαγητά αλλά και την παρουσίαση, της πρότεινε να εκδώσουν παρέα ένα βιβλίο όπου θα παρουσιάζονταν συνταγές της αλλά και φωτογραφίες από τα πάρτι που οργάνωνε η ίδια. Το βιβλίο ονομάστηκε Entertaining, κυκλοφόρησε το 1982, γραμμένο στην πραγματικότητα από την Elizabeth Hawes. Η μεγάλη του επιτυχία της εξασφάλισε κι άλλες εκδόσεις κι άνοιξε ο δρόμος για την μεγάλη της επιτυχία.

About the Author

Αφήστε μια απάντηση

Σχετικά άρθρα