Ένα οδικό ταξίδι που μέσα σε λίγες μέρες θα σας ταξιδέψει σε ορισμένες από τις πιο ατμοσφαιρικές και γευστικές γωνιές της χώρας μας.
Έχει χαρακτηριστεί ως «διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός» και μια βόλτα στα καλντερίμια είναι η καλύτερη εξήγηση, καθώς έχει διατηρήσει αναλλοίωτη την εικόνα, αλλά και την τοπική του ταυτότητα.
Ο λόγος για το Νυμφαίο, που είναι σκαρφαλωμένο στο όρος Βίτσι, σε υψόμετρο 1350 μέτρων. Ουσιαστικά βρίσκεται στο νότιο άκρο του νομού Φλώρινας, σε απόσταση μικρότερη της μίας ώρας από την πόλη της Φλώρινας. Εδώ δεν χρειάζεται χάρτης δραστηριοτήτων, οι ρυθμοί του χωριού θα σας οδηγήσουν από μόνοι τους. Όποιον ξενώνα και αν επιλέξετε το μόνο σίγουρο είναι πως θα έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε τις βραδιές σας με το τζάκι και το τσίπουρο να σας ζεσταίνει.
Στις βόλτες σας σίγουρα θα κάνετε μια στάση στο πλάτωμα του Αγίου Νικολάου για να απολαύσετε το τοπίο από λίγο πιο ψηλά, ενώ για φαγητό μπορείτε να απομακρυνθείτε ελάχιστα και να επισκεφτείτε δύο γειτονικά χωριά.
Στο Ξινό Νερό θα βρείτε τον ξακουστό «Κοντοσώρο» –πρόκειται για το εστιατόριο που απογείωσε τη δυτικομακεδονική κουζίνα και τα τοπικά υλικά, βάζοντάς τα στον ελληνικό χάρτη γευσιγνωσίας. Τη σκυτάλη του σεφ Νίκου Κοντοσώρου έχει πάρει πλέον η κόρη του, Ιλιάνα, και η πιο πρόσφατη βράβευση στα «βραβεία ελληνικής κουζίνας 2021» αποδεικνύουν πως συνεχίζει τη διαδρομή επάξια. Ξεχωρίζουν το μακάλο με αβγό ποσέ, το αρνάκι με κριθαράκι και η μοσχαρίσια γλώσσα σε ξινόμαυρο με λεμονάτο ρύζι.
Η δεύτερη στάση είναι στο χωριό Σκλήθρο, όπου εδώ θα επισκεφτείτε τον επίσης βραβευμένο «Θωμά», που λειτουργεί από το 1960. Μην περιμένετε μια παραδοσιακή ταβέρνα –αντιθέτως, θα συναντήσετε μια επιβλητική σάλα με όλη την μεγαλοπρέπεια που της αρμόζει. Ψητά κρεατικά, τοπικά τυριά και περισσότερες από 300 ετικέτες κρασιού, γνώστες λένε πως ο «Θωμάς» επαρκεί ως λόγος για να ταξιδέψει κανείς μέχρι το Αμύνταιο.
Επιστρέφοντας πλέον χορτάτοι στο Νυμφαίο, να θυμηθούμε πως ένας λόγος που το χωριό είναι ιδιαίτερα γνωστό, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, είναι το καταφύγιο του Αρκτούρου, ή αλλιώς της Καφέ Αρκούδας. Το καταφύγιο βρίσκεται λίγο έξω από το Νυμφαίο, ενώ μέσα στο χωριό θα βρει κανείς το Κέντρο Ενημέρωσης της ΜΚΟ Αρκτούρος που έχει ως στόχο της την προστασία της άγριας πανίδας και του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Όπως εξηγούν στον κόσμο που τους επισκέπτεται, αφορμή της ίδρυσής του, το 1992, ήταν η ανάγκη εύρεσης άμεσης λύσης στο τότε διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα της αιχμαλωσίας αρκούδων αλλά και λύκων. Το καταφύγιο της Αρκούδας εκτείνεται σε μια περιφραγμένη έκταση 50 στρεμμάτων και για την ασφάλειά σας συστήνεται η χρήση ορειβατικού, πεζοπορικού ή αθλητικού παπουτσιού καθώς το μονοπάτι των ξεναγήσεων είναι δασικό.
Αν βρίσκεστε στην περιοχή στις 23 Δεκεμβρίου επισκεφτείτε οπωσδήποτε την Φλώρινα, καθώς εκείνη τη μέρα, ή μάλλον τη νύχτα στις 12, λαμβάνει χώρα ένα από τα μεγαλύτερα έθιμα της πόλης, οι Φωτιές.
Η μεγαλύτερη είναι αυτή που βρίσκεται στην πλατεία Ηρώων, δίπλα από τον Σακουλέβα, (είναι το ποτάμι που διασχίζει την πόλη) αλλά και σε κάθε γειτονιά θα βρει κανείς κόσμο γύρω από τις φωτιές με το κρασί (πρωταγωνιστεί το τοπικό ξινόμαυρο), το τσίπουρο και τα τοπικά εδέσματα να ολοκληρώνουν τον μυσταγωγικό χαρακτήρα της βραδιάς.
Μια καλή ιδέα είναι να διανυκτερεύσετε στη Φλώρινα και την επόμενη μέρα να κάνετε την εξόρμησή σας στις Πρέσπες, ενώ αν θέλετε να συνδυάσετε την εκδρομή σας με επίσκεψη σε κάποια χιονοδρομική πίστα τότε μπορείτε να επιλέξετε η διανυκτέρευση σας να γίνει στο χωριό Πισοδέρι, ώστε να επισκεφτείτε το χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας – Πισοδερίου.
Αν μείνετε στη Φλώρινα μπορείτε να ανεβείτε μέσα από μονοπάτι στον Σταυρό, που θεωρείται εμβληματικό σύμβολο της πόλης, στον λόφο του Αγίου Παντελεήμονα. Η διαδρομή είναι εύκολη και τα μονοπάτι πολύ περιποιημένα. Αν θέλετε να απολαύσετε τη θέα χωρίς να φοράτε απαραιτήτως εκδρομικά παπούτσια, τότε μπορείτε να το επισκεφτείτε για ποτό ή για φαγητό το ξενοδοχείο Lynx. Επίσης στον λόφο του Αγίου Παντελεήμονα υπάρχει και το φιλόξενο café bar restaurant Φοoφ.
Φεύγοντας από τη Φλώρινα, αν θέλετε να αναβαθμίσετε το προφίλ σας στο Instagram, αναζητήστε το ορεινό χωριό Δροσοπηγή με το τεχνητό φράγμα Τριανταφυλλιάς, όπου μπορείτε να κάνετε μια σύντομη στάση για φωτογραφίες. Αφού κάνατε τον κόπο να επισκεφτείτε, το χωριό αναζητήστε και τις παραδοσιακές πίτες. Γενικώς στην περιοχή, πέρα από τις ξακουστές πιπεριές Φλωρίνης, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε επίσης κεμπάμπ και γλώσσα.
Στο πλάνο των Πρεσπών σημειώστε πως η διαδρομή από Φλώρινα είναι μικρότερη της μιας ώρας, οπότε μπορεί να γίνει και αυθημερόν. Μπορείτε να κάνετε μια στάση στο πρώην κεφαλοχώρι Άγιος Γερμανός, που θεωρείται και από τα ομορφότερα χωριά των Πρεσπών, –θυμηθείτε να δοκιμάσετε παραδοσιακό φασουλονταβά.
Στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας θα βρείτε το χωριό Ψαράδες, έναν τόπο με πλούσια ιστορία (και σύγχρονη, καθώς εδώ υπογράφτηκε το 2019 η Συμφωνία των Πρεσπών), αλλά και ιδιαίτερη φυσική ομορφιά. Αρκεί απλά να πούμε πως στη λίμνη του κατοικεί η μεγαλύτερη αποικία αργυροπελεκάνων στον κόσμο. Το σήμα κατατεθέν της Μικρής Πρέσπας είναι το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου.
Εκεί πάει κανείς με τα πόδια, μέσα από μια πεζογέφυρα 650 μέτρων. Η διαδρομή είναι μαγευτική, ειδικά για τους φυσιολάτρες. Το ίδιο το νησάκι είναι μάλλον μικροσκοπικό, με μόλις 11 σπίτια και ένα παραδοσιακό εστιατόριο, που μας περιμένει υπομονετικά στην άκρη της γέφυρας.
Αν το πρόγραμμά σας το επιτρέπει, να κάνετε μια στάση και στην Καστοριά, έστω για να προλάβετε να κάνετε τον γύρο της λίμνης Ορεστιάδας. Στη νότια πλευρά θα συναντήσετε πολλές καφετέριες, ενώ η βόρια είναι ελαφρώς πιο άγρια. Ανάλογα τώρα από τη διάθεση και τις διαθέσιμες ώρες που έχετε, μπορείτε να επισκεφτείτε το Σπήλαιο του Δράκου, που θεωρείται από τα πιο εντυπωσιακά της χώρας μας.
Υπάρχει επίσης το Ενυδρείο Γλυκού Νερού και το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων, η δική μας πρόταση όμως είναι ο Οικισμός Ντολτσό. Πρόκειται για την παλιά πόλη της Καστοριάς που μοιάζει (και είναι!) ανέπαφη από τον χρόνο. Καλντερίμια, αρχοντικά και νεοκλασικά, αποτελούν το ψηφιδωτό μιας περιοχής, βγαλμένης από κινηματογραφικά σκηνικά. Ένας άλλος ιδιαίτερος Οικισμός είναι ο Δυσπιλιός: Πρόκειται για έναν προϊστορικό λιμναίο οικισμό που μας ταξιδεύει στη νεολιθική εποχή και θεωρείται ο αρχαιότερος της Ευρώπης.
Αν αναρωτιέστε ποιες είναι οι καλύτερες μέρες για να επισκεφτεί κανείς την Καστοριά, θα απαντούσαμε πως, υπό φυσιολογικές συνθήκες, αξίζει να οργανώσετε με τέτοιον τρόπο το ταξίδι σας ώστε να είστε εκεί ανήμερα των Φώτων που ξεκινάνε τα Ραγκουτσάρια, ή αλλιώς τα καρναβάλια της πόλης.